Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Bunkeri bogataša: Oni će smak svijeta dočekati u supervilama

Bunkeri bogataša: Oni će smak svijeta dočekati u supervilama
4

Nekada su skloništa bila siva i mračna poput zabačenog vojnog objekta. Ona koja se grade danas smještena su u male gradove te imaju školu, kazalište, klinike, spa centre i teretane

VIDEO

Da čujete nekog da kaže kako gradi 'bunker za sudnji dan, vjerojatno biste zamislili mračnu betonsku sobu, s madracima po podu kao na kampiranju i s konzervama hrane. No skloništa koja se grade danas nisu niti malo nalik onima iz 20. stoljeća - diljem svijeta posluju brojne tvrtke koje zadovoljavaju sve veću potražnju skloništa u slučaju bilo kave katastrofe - bilo da se radi o globalnoj pandemiji, asteroidu ili Trećem svjetskom ratu. A spomenute tvrtke sve više resursa ulažu u to da uz sigurnost klijentu ponude i - luksuz. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

U bunkeru u kojem su se skrivali vaš otac ili djed vjerojatno nije bilo previše ugodno - rekao je Robert Vicino, poduzetnik za nekretnine i izvršni direktor tvrtke Vivos, koja također gradi i oprema 'skloništa visokog ranga' širom svijeta.

- Nekad se podrazumijevalo da je sklonište 'sivo' i mračno, poput nekog zabačenog vojnog objekta. No činjenica je da ljudi koji su naviknuti na određeni stil života ni ne bi dugo mogli opstati u takvom spartanskom okruženju.- objasnio je.

Adria Luxury Summit: business zajednica impresionirana
Adria Luxury Summit: business zajednica impresionirana

Mnogi pripadnici svjetske elite, uključujući menadžere hedge fondova, sportske zvijezde i moćnike iz IT industrije, odlučili su dizajnirati vlastita tajna skloništa da u slučaju prirodne ili nametnute katastrofe imaju gdje smjestiti svoje obitelji i osoblje.

To potvrđuje i generalni direktor tvrtke Rising S iz Teksasa Gary Lynch koji za CNN kaže da je prodaja njihovih prilagođenih podzemnih bunkera u 2016. porasla za nevjerojatnih 700 posto u odnosu na 2015., dok im je ukupna prodaja samo od izbora u Americi i dolaska Donalda Trumpa na vlast porasla za - 300 posto.

Te tvrtke danas bunkere izrađuju tako da posluže za nekoliko generacija, da izdrže i najjače potrese, a u njima se može skladištiti hrane dostatno da svi stanovnici budu siti barem godinu dana. Jedan od takvih bunkera nalazi se u jugoistočnom Londonu, a premda je prvotno sagrađen da zaštiti ključne vladine službenike ako se ostvari teorija nuklearne zime, pretvoren je u luksuznu rezidenciju vrijednu četiri milijuna američkih dolara.

Roughing it!

Objavljuje Vivos SheltersSubota, 7. rujna 2019.

Često se u gradnji skloništa koriste i materijali koje za svoje objekte upotrebljava vojska, a grade se i unutar već postojećih raketnih silosa, naslijeđa Amerikanaca i Rusa još iz Hladnoga rata. Njihove su konstrukcije dizajnirane tako da je očekivano da će ostati stajati i u slučaju nuklearnog udara, a opremljene su elektroenergetskim sustavima, sustavima za pročišćavanje vode, visokotlačnim ventilima i nuklearno-biološko-kemijskom filtracijom zraka.

Spavam po hotelima, u godinu i pol zaradio sam 370.000 kuna
Spavam po hotelima, u godinu i pol zaradio sam 370.000 kuna

Većina ih uključuje i zalihe hrane za godinu dana ili više, a mnogi imaju i hidroponske vrtove u kojima bi se sa sadnjom hrana još nadopunila. A u slučaju katastrofe već postoje izgrađene i cijele zajednice u kojima bi svi članovi pridonosili sa svojim posebnim vještinama potrebnim za dugoročno preživljavanje - pa bi ih nastanjivali vozači, liječnici, biolozi i učitelji.

'Noina arka' za odabrane

Jedno od takvih luksuznih skloništa tvrtke "Vivos xPoint" veličine manjeg grada nalazi se u blizini Black Hillsa u Južnoj Dakoti, a sastoji se od 575 vojnih bunkera koji su do 1967. godine služili kao skladište vojnog oružja. Trenutačno je to skladište prenamijenjeno u objekt u koji se može smjestiti oko pet tisuća ljudi, a unutrašnjost svakog opremljena je prema željama i mogućnostima vlasnika, i to po cijenama koje se kreću od 25 do 200 tisuća američkih dolara za svaki - ovisno o tome žele li 'minimalistički' uređen prostor ili dom s vrhunskim performansama.

Cijela će zajednica na kraju biti uređena sa blagodatima grada, uključujući gradsko kazalište, školu, hidroponske vrtove, liječničku kliniku, spa centre i teretanu. Za klijente koji i dalje traže nešto luksuznije, kompanija nudi i Vivos Europa One bunker, koji zovu i 'modernom Noinom arkom' u bivšem vojnom objektu iz Hladnog rata u Njemačkoj.


Konstrukcija mu je isklesana od čvrstog čelika, a nudi 34 privatne rezidencije, svaka se prostire na 2500 četvornih metara. Bunkeri će se prodavati nenamješteni, a svaki će vlasnik prostor moći opremiti prema vlastitom ukusu i potrebama; s tim da sam bira detalje poput izgleda prozora, unutarnjih bazena i teretane.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam