Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Čarobna kutija koja je osvojila srca i malih i velikih - Ku-kuc!

Čarobna kutija koja je osvojila srca i malih i velikih - Ku-kuc!
1

Antonia, Ana i Katarina mlade su Hrvatice koje su željele odvojiti djecu od ekrana i zato su kreirale čarobnu kutiju "Ku-kuc! Priča je unutra" koja će zabaviti svaki uzrast

VIDEO

Tri mlade psihologinje, Antonia Ćosić, Ana Mužak i Katarina Lončarić, nakon dugogodišnjeg volontiranja u bolnicama i rada s djecom, osmislile su koncept jedinstvenog i pažljivo osmišljenog proizvoda - edukativne kutije s materijalima, prijedlozima i idejama za igru “Ku-kuc! Priča je unutra”.

Za svoju ideju čak su i nagrađene kao jedan od tri najbolja projekta socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj u 2016. godini. Nakon uspješne kampanje grupnog financiranja na platformi Indiegogo, brojni je roditelji, ali i bolnički odjeli s nestrpljenjem očekuju.

- Kutija je početkom lipnja krenula u proizvodnju, a prvi primjerci stižu u listopadu na adrese naručitelja diljem svijeta - ponosno govore ove mlade djevojke iz Centra za psihološku podršku i razvoj “Pričaj mi”.

Ponosne su jer je u kutiji gotovo sve proizvedeno u Hrvatskoj, čime žele potaknuti domaću proizvodnju, a koristile su i ekološke materijale (drvo, tkanine). Dodatan su posao tada dobile radnice Kamenskog, koje šiju lutke, a jedan zagrebački stolar zaposlen je u izradi drvenih predmeta. Među dosadašnjim uplatama, govore, mnogo je onih koji su kutiju odlučili donirati bolničkim odjelima i dječjim domovima, pa dio njih odlazi u humanitarne svrhe.

Ku-kuc kutija zapravo je didaktičko pomagalo koje nudi set aktivnosti koje djeca i roditelji mogu zajedno raditi i igrati se. Uz ovakvo smisleno provođenje vremena razvijaju se djetetove motoričke vještine, poboljšava socijalna i emocionalna inteligencija, ali i produbljuje veza djeteta i roditelja ili bilo koga drugoga tko se s njim igra.

Uza sve to cilj je bio djecu odmaknuti od “ekrana”. Uz šumsku priču za djecu, u Ku-kuc kutiji nalazi se set od sedam lutaka koje čine “šumsku družinu” te knjižica s pričama za velike i male s problemskom pričom za djecu na temelju koje se grade ostale aktivnosti - igra uloga pomoću lutaka, izrada obiteljskog stabla u formi drvenog okvira, izrada žiga s motivima po vlastitoj želji te priprema “šumske” zimnice za ptice.

Projekt “Ku-kuc! Priča je unutra” došao je spontano, a cijelu su priču Antonia, Ana i Katarina počele smišljati prije godinu i pol dana. Tri psihologinje upoznale su se prije pet godina na Odjelu za onkologiju i hematologiju, tad u Klaićevoj bolnici, a uz mnogo veselja ubrzo su počele postavljati predstave.

- Vjerujemo da igra treba zauzeti prvo mjesto u djetetovu životu. Još kad je ta igra potaknuta nekom dobrom pričom, otvoren je put mašti i kreativnosti. Nakon što smo bolnice ‘preplavili’ dobrim pričama i predstavama, nije nam preostalo ništa drugo nego širiti dobre stvari i izvan bolnica - kaže Katarina, predsjednica centra “Pričaj mi”.

Odlučile su tad osnovati vlastitu udrugu te nastaviti raditi s hospitaliziranom djecom kako bi im uljepšale njihov boravak u bolnici te im olakšale i ispunile vrijeme smislenim sadržajem. S vremenom su ih roditelji počeli zaustavljati, a knjižnice i fakulteti pozivali su ih kao predavačice.

- Prvenstveno se služimo problemskim pričama, ali i drugim tehnikama. Danas možemo ponosno reći da imamo dvije godine, 19 aktivnih volontera, vlastiti prostor, tri projekta - ‘Ispričat ću ti priču’, ‘Ku-kuc! Priča je unutra’ i ‘Kad ti život da limun, napiši priču o limunu’. Sve smo postigle vlastitim radom, moglo bi se reći, krvlju i znojem. Moto nam je da dođete i pričate nam - o sebi, o onome što vas zanima, veseli i rastužuje, a mi ćemo slušati - priča Ana. I mnoge su poznate ličnosti prepoznale ovaj proizvod i podržale kampanju te postale njihov ambasador.

- Jelena Veljača je rekla da su priče čarobne, Zlata Mück Sušec pozvala je sve roditelje da puste mobitele i uhvate se kutije, Sonja Šarunić je odlučila pričati Ku-kuc priču unucima, Jelena Radan nam je pjevala na rođendanu, a Miroslav Škoro je utjelovio sve likove iz naše Šumske priče kad je pripovijedao u dječjoj knjižnici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi