Obavijesti

Lifestyle

Komentari 272

Ćelavost kod muškaraca i žena - kako to što prije zaustaviti

Ćelavost kod muškaraca i žena - kako to što prije zaustaviti
1

Oni koji sumnjaju da je uzrok ispadanja kose nešto drugo, a ne proljetna obnova vlasišta, mogu provjeriti stanje svojega vlasišta trihgramom. To je mikroskopska analiza uzorka vlasi

VIDEO

Na proljeće i u jesen mnogi primijete pojačano opadanje kose, iza kojega često stoji samo činjenica da je riječ o razdobljima tijekom kojih se kosa prirodno obnavlja, odnosno ispadaju dlake kojima je istekao “vijek trajanja” i na istome mjestu počinje rasti nova vlas. 

- Dnevno ispadanje do 100 vlasi s vlasišta normalna je pojava i ne treba se zabrinjavati jer kvalitetnom prehranom i njegom kose možemo pridonijeti tome da vlasište ostane zdravo i da nova kosa nesmetano raste - kaže dermatologinja, dr. Maja Ceković, voditeljica Poliklinike za dermatologiju, venerologiju i kirurgiju s laserskim centrom Dermangio.

- Glavni građevni materijal kose su proteini, stoga ih treba uzimati u dovoljnoj količini. Dakle, ako ne jedete meso i ribu, koji su odličan izvor proteina, treba voditi računa o tome da unosimo namirnice koje ih sadrže. A proteina ima u namirnicama kao što su mlijeko, jaja, grah, leća i soja - ističe dermatologinja i nastavlja: 

- Inače, kosa raste prosječnom brzinom od otprilike centimetar na mjesec. Ciklus rasta dlake podijeljen je u tri faze: anagenu fazu, što je faza aktivnog rasta dlake, zatim katagenu-involutivnu fazu, koja podrazumijeva prijelazno razdoblje i telogenu – fazu mirovanja rasta dlake. Anagena faza je genetski determinirana te varira između dvije i osam godina na vlasištu. Usporedbe radi, ta faza na drugim regijama, kao što su obrve, trup i udovi, traje od jedan do šest mjeseci. Telogena faza na vlasištu, pak, traje oko 100 dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje kako se u vlasištu normalno nalazi 80-90 posto anagenih vlasi, uz 10-20 posto telogenih i 1-2 posto katagenih vlasi. 

Headshot of a nervous girl with a hairbrush

Oni koji sumnjaju da je uzrok ispadanja kose nešto drugo, a ne proljetna obnova vlasišta, mogu provjeriti stanje svojega vlasišta trihgramom. To je mikroskopska analiza uzorka koji se sastoji od 70-100 iščupanih vlasi, na temelju koje se može utvrditi postoje li kakva odstupanja u odnosu na normalne udjele vlasi u vlasištu, pojašnjava naša sugovornica. 

- Kad je riječ o mogućim uzrocima ispadanja kose, to su androgenetska ćelavost, odnosno nasljedni gubitak kose koji je ovisan o androgenu, te efluvij ili difuzno ispadanje kose, koje nastaje kao posljedica nekog štetnog utjecaja na organizam - kaže dermatologinja. 

Pri tome, dodaje, nije toliko bitna vrsta stresa, koliko njegova jakost. Među uzrocima difuznog  (raspršenog) ispadanja kose često su različiti metabolički poremećaji, na primjer nagli gubitak tjelesne mase, gladovanje, hipokromna anemija, manjak cinka ili krvarenje, zatim hormonalni poremećaji, bolesti štitnjače, porođaj, prekid uzimanja kontracepcije, različiti lijekovi, otrovanja, akutne febrilne bolesti, kronične bolesti, kirurški zahvati te – zadnji, ali ne i najmanje prisutan – psihički stres. 

Zato kod ljudi kod kojih je utvrđeno iznenadno jako i difuzno opadanje kose te postoji prorijeđenost vlasišta treba pokušati pronaći i liječiti uzroke efluvija, kaže.

Muški i ženski tip androgenetske ćelavosti

Muški tip ćelavosti započinje u mladosti uz individualnu brzinu progresije. Androgenetska se alopecija kod žena očituje prorijeđenošću vlasišta na tjemenu (uz održanu prednju liniju rasta kose). No kod žena u menopauzi može se pojaviti i muški tip ćelavosti. Osim naslijeđa, kod ovoga je tipa alopecije bitan i utjecaj hormona: estrogeni produljuju, a androgeni skraćuju fazu rasta dlake.

Stanice folikula dlake stvaraju enzim 5 alfa reduktazu koja slabe androgene metabolizira u testosteron i dihidrotestosteron (DHT), pri čemu DHT skraćuju fazu rasta kose i pridonosi njezinu stanjivanju, pojašnjava dr. Maja Ceković. Kod utvrđivanja stanja vlasišta i terapije treba uzeti u obzir i činjenicu da gubitak kose često prate i seboreja te seboreički dermatitis, dodaje.

Dermatologist Looking Blonde Hair Through Magnifying Glass

 

Za muškarce otopina i tablete

Kod liječenja muškog tipa ćelavosti lokalno se propisuje 2% i 5% otopina minoksidila (antihipertenziv) koji izaziva rast kose. Dodatno se piju tablete Finasterid, koje zaustavljaju daljnje opadanje kose i potiču rast. Učinak se očekuje kod muškaraca s blagom do umjerenom ćelavošću, ali ne i kod onih s potpunim gubitkom kose. Finasterid je namijenjen samo muškarcima za liječenje muškog tipa ćelavosti, ističe naša sugovornica.

Ženskom vlasištu pomažu hormoni 

Za liječenje androgenetske alopecije kod žena mogu se primijeniti hormonalni preparati samostalno ili u kombinaciji s antiandrogenima (ciproteron acetat). U postmenopauzi moguća je nadomjesna terapija estrogenima.

- U posljednje vrijeme se vrlo često za liječenje ispadanja kose provodi mezoterapija, točnije u vlasište se putem igle unose vitamini, minerali, aminokiseline, atioksidansi i injekcije vlastite krvi, odnosno plazma bogata trombocitima - kaže naša sugovornica. 

Top 5 najbolji savjeti za zdravu kosu

  • Željezo Ovaj je mineral odgovoran za prenošenje kisika do svih stanica tijela. Ako postoji manjak željeza u organizmu, slabija je i opskrba korijena dlake kisikom, što također može dovesti do pojačanog ispadanja kose. Ima ga u lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, grahu, crvenom mesu i žutanjku.
  • Cink Važan je za poticanje rasta i obnavljanje stanica. Pronaći ga možete u kamenicama, orasima, jajima, špinatu, grašku, suncokretovim sjemenkama, pšeničnim klicama, zobenim pahuljicama i slanutku.
  • Vitamin C Važan je za regulaciju sebuma i apsorpciju željeza. Iznimno puno ga ima u šipku, jagodama (triput više nego u bobičastom voću, na primjer), crvenoj i žutoj paprici te brokuli.
  • Magnezij Neophodan je za brojne procese u stanicama, a njegov manjak je, prema rezultatima nekih studija, povezan i s ispadanjem kose. Stoga u prehranu češće uvedite bademe, špinat, leću i smeđu rižu.
  • Omega 3 Masne kiseline potrebne su u izgradnji stanica tijela, a kosi daju elasticitet. Ima ih u plavoj ribi, poput skuše i srdela, ali i u lososu te orašastim plodovima, sjemenkama lana i bundeve.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 272
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju