Te sitne sjemenke pojednostavljuju zgušnjavanje umaka i pripremanje pudinga dok su bučine sjemenke odlične za muškarce jer čuvaju zdravlja prostate
Chia sjemenke brzo nabubre u tekućini i postaju želatinozne
Potopite dvije žličice sjemenki chia u žlici vode na desetak minuta i dobit ćete zdravu zamjenu za jedno jaje. Te sitne sjemenke pojednostavljuju zgušnjavanje umaka i pripremanje pudinga jer brzo nabubre u tekućini i postaju želatinozne. Dodajte ih bilo kojem omiljenom jelu bez straha da će mu promijeniti okus jer nemaju izraženu aromu, a popržene pospite po salati.
Pomna proučavanja tih zrnaca podrijetlom iz Meksika i Gvatemale pokazala su da daju energiju pomažu probavi, boljem snu i pri mršavljenju, snižavaju kolesterol i šećer, ali i jačaju zube i kosti. I što je najvažnije, ne zahtijevaju kompliciranu pripremu da ih uključite u prehranu.
Daju energiju pomažu probavi, boljem snu i pri mršavljenju, snižavaju kolesterol i šećer, ali i jačaju zube i kosti.
Od davnina se smatralo da sezam usporava starenje, a zbog lignanina snižava tlak i kolesterol te obnavlja jetru. No i da nije ljekovit, sezam je toliko ukusan da, kad ga jednom probate, nećete odoljeti da ga ne dodate salatama i varivima i da ne pokušate barem jednom napraviti svoj tahini, namaz od ulja i poprženih sjemenki sezama. Tahini je nezaobilazan dodatak namazima od slanutka ili pečenih patlidžana, a dodaje se i marinadama za neodoljiva pečenja. Chia sjemenke ili sezam iskoristite i za zdravo pohanje - uvaljajte meso i ispecite na papiru za pečenje u pećnici ili na laganoj vatri u tavi kako ne bi izgorjele.
Sezam je odličan i u kombinaciji sa zobenim pahuljicama i lanom. Mak je poznat dodatak tradicionalnim slasticama poput gibanice, kocki od maka i posipa za široke rezance, ali može oplemeniti i muffine, te palačinke. Vrhunski kuhari znaju da je mak odličan i u slanim jelima pa ga dodaju i u umake, te pohaju njime, na primjer, ribu. Popečeni mak može postati i sastojak preljeva salate od piletine ili od lososa i šparoga. Nezaobilazan je u kruhu, chutneyju i curryju jer zgrušnjava jela i daje dodatnu aromu.
A ako se pitate zašto jesti više maka, znajte da minerali i vitamini koje sadrži ublažavaju razdražljivost i stres te potiču koncentraciju i raspoloženje. I suncokretove su sjemenke česte na našem stolu, ali uglavnom kao grickalice ili dodatak kruhu. Samo ih nemojte previše pržiti jer tako gube hranjivu vrijednost. A bučine su sjemenke bogate željezom i, kao i ulje koje se od njih proizvodi, pomažu muškarcima očuvati zdravlje prostate.
Bučine sjemenke pomažu muškarcima očuvati zdravlje prostate.
Imaju više fitosterola od ostalih sjemenki, aktivnih tvari biljnog podrijetla koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. A osim kao grickalicu, poslužite ih u namazu od bučinih sjemenki, dodajte pilećim fileima, namrvite po zelenoj salati ili onoj od graha, te obogatite variva i kremaste juhe u kojima mijenjaju tjesteninu. Sjemenke i ulje lana bogati su lignanima, koji sprečavaju karcinom te esencijalnim kiselinama, ponajprije omegom-3.
Puding bez škrobnog brašna za doručak
Pomiješajte kokosovo, bademovo ili obično mlijeko i nekoliko žlica chia sjemenki, ostavite preko noći u hladnjaku i ujutro ćete moći uživati u ukusnom pudingu. Poslužite ga u staklenkama s kivijem i narom. Jednako ćete postići i ako namočite sjemenke u svježe iscijeđeni voćni sok, a pravi je hit sladoled s dodanim chia sjemenkama. Birajte bijele ili crne sjemenke, a izbjegavajte crvene jer su nezrele.
- Chia - Zdrava zrnca daju energiju, pomažu probavi, boljem snu i pri mršavljenju, snižavaju kolesterol i šećer, ali i jačaju zube i kosti. Priprema nije komplicirana.
- Mak - Poprženi mak umiješate u majonezu, vrhnje ili neku zdraviju zamjenu za te namirnice, te time prelijte tjesteninu. Dodajte poprženo meso ili tunjevinu te omiljene začine.
- Konoplja - Konopljine sjemenke obiluju vlaknima i sadrže sve esencijalne aminokiseline. Imaju blag orašasti okus i lako su probavljive. Dodaju se salatama, desertima, kruhu, pahuljicama...
- Kim - Osim za pripremu domaćih likera, toplih napitaka i čajeva, sjemenkama kima začinjavaju pečenja i peciva, koja oplemenjuje finom aromom. Dodajte ih “težim” jelima jer olakšavaju probavu.
- Lan - Izmiksajte ih sa sjemenkama sezama i bademom ili kikirikijem i dodajte cimet te prema želji kakao ili kurkumu. Izmiješajte s medom i dobit ćete superzdravi namaz.