Lifestyle

Komentari 3

Chill&Grill tajne: Mariniranjem do izvanrednog okusa mesa

Chill&Grill tajne: Mariniranjem do izvanrednog okusa mesa

Možete kombinirati mnoštvo namirnica, već će citrusi i malo češnjaka znatno utjecati na okus, a brojni svježi začini, med, senf ili pak soja sos u dobrim omjerima mogu napraviti čuda

Ono što vrijedi napomenuti je da dugotrajno stajanje u marinadi neće puno utjecati na mekoću mesa, jer vrlo sporo prodire u unutrašnjost, nego na okus i miris. Nemojte se previše zabrinjavati vremenom, već se fokusirajte na sljubljivanje okusa i odabir dobrog komada mesa. Ako inzistirate na duljem mariniranju, meso solite neposredno prije grilanja jer će ga sol isušiti.

Malo inspiracije...

Jedna od klasičnih marinada je kombinacija ulja, meda, češnjaka i citrusa. Ako pripremate piletinu, odlično će se uklopiti limun i limeta, dok uz komad svinjetine bolje odgovara naranča. Ljutinu možete postići dodavanjem čilija u prahu ili nasjeckanog svježeg (bez sjemenki i bijele opne na kojoj se one drže), a nemojte zaboraviti i na mljevenu crvenu papriku koja će uvelike doprinijeti boji i mirisu. Uz  minimalne izmjene, ova marinada može postati nešto sasvim drugo. Med, češnjak i limun pomiješajte sa soja sosom i uljem i uživajte u ljepljivim slatko-slanoj piletini ili čak janjetini. Nakon pečenja možete dodati i tostirani sezam.

Bitne sastavnice brojnih marinada su i senf i Worcestershire umak. Ako ih pomiješate s balzamičnim octom, maslinovim uljem, češnjakom i začinima, komad mesa će poprimiti nevjerojatnu boju i sjaj. Ovu mješavinu preporučujemo za mariniranje govedine. Naravno, ovisno o vrsti mesa, možete dodati i brojne svježe začine – ružmarin, kadulju, bosiljak, mentu, origano...

Dobar i praktičan trik je domaća aromatizirana sol. Krupnu sol pomiješajte s usitnjenim začinskim biljem po želji i čuvajte u dobro zatvorenoj staklenci i na tamnom mjestu. Dovoljno je da prije stavljanja na gril posolite meso ovom mješavinom; uštedjet ćete vrijeme i dodati mnoštvo okusa.

Izvrsno marinirano meso s grila moći ćete isprobati i na Zagreb Chill&Grill festivalu na Bundeku, koji počinje 27. travnja i traje sve do 1. svibnja. Organizator festivala je Gastro.hr, medijski partner je 24sata, generalni partner Podravka, a službena je voda festivala Jamnica.

Najčitaniji članci