Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Čitanje novina, vježba ujutro i jaja za doručak daju energiju

Čitanje novina, vježba ujutro i jaja za doručak daju energiju
1

Buđenje prirodnim svjetlom, postavljanje ciljeva za novi dan, šetnja te izbjegavanje kofeina i alkohola prije sna pomoći će vam da i vi postanete vitalni ranoranilac

VIDEO

Čim se probudite, pustite svjetlo u prostoriju - priroda je naučila organizam na buđenje sa suncem.

Tako će vas prirodno svjetlo razbuditi i prije kave. No kako biste uspostavili bioritam, najvažnije je leći i ustajati u otprilike isto vrijeme svaki dan, a odrasloj osobi potrebno je oko osam sati sna. Stvaranje ugodne atmosfere bez prevelike buke te udoban madrac i jastuk pomoći će vam da lakše zaspite. Također, sat vremena prije odlaska na spavanje izbjegavajte rad na računalu ili gledanje televizije. Umjetno svjetlo remeti lučenje melanina, hormona koji regulira san. 

Da biste lakše postali ranoranilac, pomažu i mali rituali. Navinite budilicu deset minuta ranije, pa ćete moći u miru pročitati novine i isplanirati dan. Upravo je postavljanje ciljeva najbolji način za “pokretanje” mozga jer je zamaranje prošlim danom najveći jutarnji kradljivac vitalnosti. 

Za dan pun elana neprocjenjiv je i kvalitetan doručak. Vlaknasta hrana poput kruha od cjelovitog brašna, pahuljice, bezmasni mliječni proizvodi, jaja te voće i povrće bogati su proteinima i vitaminima koji će još vrlo dugo “hraniti” tijelo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šećer će trenutačno dati energiju, no ona će se vrlo brzo istrošiti, pa će organizam biti još iscrpljeniji.

Šetnja za jače razbuđivanje

Kako biste pokrenuli metabolizam, poželjno je vježbati čak i prije doručka. Dovoljno je 20 minuta lagane rekreacije. Idealne su joga, tai chi ili slične aktivnosti, a šetnja ili lagani džoging dvostruko razbuđuju jer se tijelo “hrani” i dnevnim svjetlom. 

Kofein djeluje čak 12 sati

Izbjegavajte alkohol prije spavanja. Iako vam pomaže da lakše zaspite, smanjuje kvalitetu sna i izaziva buđenje tijekom noći. Kofein iz kave, ali i drugih napitaka, poput kole i energetskih pića, ostaje u organizmu čak i od deset do 12 sati.

U krevetu se ne gleda TV

Krevet je mjesto za odmor i seks. Gledanje televizije prije odlaska na počinak otežat će spavanje jer mozak podsvjesno prestaje povezivati spavaću sobu sa spavanjem. Čitanje, topla kupka, meditiranje i slični rituali čine san puno boljim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'