Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Čitanje stimulira koncentraciju i empatiju te 'trenira' mozak

Dok spašavamo princezu u igrici to činimo kako bi došli na sljedeći nivo, ali nam do nje nije stalo. U knjizi nam ona postaje bliska, kao i uzroci i posljedice događaja

fotolia
Foto: fotolia
2 komentara

Dobra knjiga obogaćuje rječnik i razvija maštu, ali je i dobra za zdravlje, tvrdi neuroznanstvenica Susan Greenfield sa Sveučilišta Oxford. Ona je otkrila da čitanje pomaže djeci u poboljšanju koncentracije, ali i u sabiranju misli.

- Priče imaju svoj početak, sredinu i kraj, strukturu koja potiče mozak da povezuje uzrok, posljedice i značaj događaja - objašnjava Greenfield za Daily Mail.

Smatra da je ključno za djecu da nauče te vještine još u ranoj dobi, jer je tada mozak najprilagodljiviji i oni najviše "upijaju". Čitanje također poboljšava razumijevanje drugih kultura i jača osjećaj empatije kod djece i odraslih.

Nedavna je studija Sveučilišta Michigan pokazala da današnji mladi ljudi sve više gube osjećaj razumijevanja za druge, a to je u velikoj mjeri povezano s korištenjem moderne tehnologije i slabljenjem zanimanja za knjige.

- U računalnoj igri možda ćete spasiti princezu da dospijete na sljedeći nivo, ali vam do te iste princeze neće biti stalo. Princeza u knjizi ima svoju prošlost i budućnost te motivaciju i tjera vas da se povežete s njom ako imate uvid u njene misli - naglašava Greenfield.

Profesor John Stein sa Sveučilišta Oxford objašnjava kako je čitanje daleko od pasivne aktivnosti, već sveobuhvatna vježba za mozak. Dok zamišljamo događaje u knjizi, naš mozak je aktivan kao da u njima zaista sudjelujemo, što dokazuju MR snimke mozga.

Osim toga, već šest minuta čitanja na dan može smanjiti razine stresa te je učinkovitije za opuštanje od šetnje ili slušanja glazbe, pokazala je studija Sveučilišta Sussex.

Udžbenici, školske torbe, pernice i ruksaci – sve za školarca na Mondu!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message