Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Čuvajte dječje zube, prepuni su spasonosnih matičnih stanica

Čuvajte dječje zube, prepuni su spasonosnih matičnih stanica
1

Matične stanice mogu koristiti u liječenju mnogih bolesti i u budućnosti će se koristiti sve više. Izvađene iz djetetovih zuba ne mogu mu biti kompatibilnije jer su njegove

VIDEO

Osim pupkovine i koštane srži, bogat izvor matičnih stanica su i mliječni zubi. Dobro ih je čuvati jer djetetu kasnije u životu mogu zatrebati, čak i spasiti život ako se razboli. One se mogu koristiti u liječenju mnogih bolesti i u njima je budućnosti, vjeruju liječnici. Matične stanice izvađene iz djetetovih zuba ne mogu mu biti kompatibilnije jer su njegove, a time su i šanse za ozdravljenje neusporedivo veće. 

Spasonosne stanice

Prema istraživanju iz 2011. godine matične stanice iz mliječnih zuba mogu proizvoditi inzulin te bi jednog dana mogle imati ključnu ulogu u liječenju dijabetesa tipa 1. Već danas se uspješno koriste za regeneraciju čeljusne kost i liječenje parodontalnih bolesti.

Upotrebljavaju se i kod endodoncije zuba (liječenje zubnog živca), a u bliskoj budućnosti će ih koristiti i za regeneraciju zubne pulpe te kod kraniofacijalnih anomalija (raznih deformiteta lubanje i lica).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U kasnijoj budućnosti pomagat će da zubi ponovno narastu, kod infarkta miokarda, oštećene leđne moždine, mišićne distrofije, za oporavak rožnice, kod oboljenja jetre, srčanog udara i Parkinsonove bolesti, objašnjavaju na portalu store-a-tooth.com.

Fotolia

Moguće ih je pohraniti 

Dijete do 5. godine izgubi 12 zubića. Ipak, nije dovoljno sakupiti sve zubiće i čuvati ih u kutijici. Matične stanice je potrebno stručno izvaditi iz zubiju i pohraniti ih.

Postoje tvrtke koje se bave brigom o mliječnim zubima kako bi se matične stanice iz njih pravilno izdvojile i čuvale. Prije nego se djetetovi zubi počnu klimati, dobro je konzultirati se s njima i dogovoriti suradnju. Na primjer, jedna od njih je i specijalizirana banka stomatoloških matičnih stanica BioEden koja roditeljima šalje poseban paket za čuvanje zuba. U njega se stave odmah nakon ispadanja i pošalju na njihovu adresu.

- Mi ćemo organizirati prijevoz do laboratorija u Engleskoj. Stručno osoblje će koristiti patentirani proces koji rezultira vađenjem matičnih stanica iz mliječnog zuba. U umjetnom okruženju će se povećati njihov broj na broj koji je pogodan za korištenje u medicini, ali tek nakon što se potvrdi vitalnost - objašnjavaju u BioEdenu.

Cijena cijele procedure sa prvih 20 godina čuvanja matičnih stanica u laboratoriju je 1830 eura (oko 13.600 kuna).

Fotolia

Matične stanice i čemu sve služe

Na web stranici Zaklade Ana Rukavina objašnjavaju što su matične stanice i čemu služe:

"Matične stanice imaju sposobnost stvaranja različitih tkiva, organa i sistema ljudskog tijela. Matične stanice, koje se nalaze u krvi iz pupkovine, imaju sposobnost stvaranja stanica koštane srži i imunološkog sustava. Iz tih stanica nastaju eritrociti - stanice koje prenose kisik, leukociti - stanice koje služe za obranu organizma i trombociti - stanice koje sprečavaju nastanak krvarenja.

U ljudskom organizmu postoje tri izvora tih stanica. To su koštana srž, periferna krv i krv iz pupkovine. U današnje vrijeme, matične stanice se primjenjuju u svrhu liječenja hematoloških bolesti, kao što su leukemija i oboljenje limfoma. Nakon primjene kemoterapije i prethodne pripreme, matične stanice se putem periferne krvi infundiraju bolesniku te se na taj način bolesna koštana srž zamijeni zdravom.

Sposobnost tih stanica da se razviju u druge stanice i organe otkrivena je tek nedavno, što će možda otvoriti nove mogućnosti u liječenju mnogih bolesti (tzv. regenerativna medicina), kao što su infarkt miokarda, oštećenja spinalne moždine, moždani infarkt ili Alzheimerova bolest." 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju