Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Da prava ljepota nema veze s godinama dokazuje Zvončica

Da prava ljepota nema veze s godinama dokazuje Zvončica
4

Iza Zvončice Vucković (55) gotovo je 40 godina manekenske karijere - ako će ju htjeti i sa 70 kaže, nema ništa protiv, a za dobar izgled kaže da su zaslužni geni

VIDEO

Da nije manekenka, Zvončica Vucković bila bi balerina. No to je zanimanje doslovno prerasla, još u tinejdžerskoj dobi.

- Ovim poslom počela sam se baviti sa 16. Do tada sam plesala u HNK. Međutim, postala sam previsoka i moj san o baletnoj karijeri jednostavno je nestao. Onda se ‘rodilo’ nešto drugo - iskoristila sam visinu i otišla u manekenke. Imala sam sreću da su mi mentori bili Vesna i Drago Muhić, vlasnici butika Nataša u staroj Vlaškoj, koji su prepoznali talent... Počela sam raditi za Reginu Jeger iz Udruženja manekena Hrvatske (UMAH-a) i to je to! - govori pedesetpetogodišnja Zvona. 

No da početak nije bio jednostavan posvjedočila nam je prije spomenuta mentorica.

- Kada se odlučila okušati kao manekenka, najprije se obratila UMAH-u. Tamo joj je najprije rečeno da baš tako ne izgleda. Zatim je došla k nama... I na kraju je nosila jako mnogo revija - govori zagrebačka obrtnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A Hrvatska joj je ubrzo postala skučena.

- Nekoliko godina poslije u Zagreb je iz Pariza došao poznati danski fotograf Gunnar Larsen. Tražio je djevojke da upotpune one koje je doveo sa sobom. Ovdje je radio revije i s njim smo išle na turneju po bivšim državama Jugoslavije. Pozvao me da dođem u Pariz raditi za njega - prisjeća se.

I tako je sve krenulo... Nakon Pariza radila je u Firenzi, pa u Rimu i Milanu, Montréalu, u New Yorku pa se ponovno vratila u Montréal, a zadnja postaja prije povratka u Zagreb bila joj je Firenza, gdje je provela 22 godine. Piste je dijelila s Pat Cleveland, Naomi, Nadège, Jerry Hall, Lindom Evangelistom, Inès de La Fressange, Dalmom, Claudiom Schiffer, Christy Turlington i Helenom Christensen. 

- Roditelji su u bili ‘izvan sebe’. No Larsen im je preko Muhića, s kojim je bio dobar prijatelj, jamčio da ću imati stan iznad njegova studija te da ćemo uvijek biti pod kontrolom - priča Zvona i dodaje da kada te netko tako ukalupi u red, poslije lako voziš sam. Gotovo da ne postoji ime s kojim, u to apsolutno najbolje vrijeme, kako naziva osamdesete nije surađivala. Alberta Feretti, Armani, Versace, Enrico Coveri, Alaia, Thierry Mugler, Moschino... samo su neka od njih, a posebnu ulogu u počecima odigrala je talijanska dizajnerica Enrica Massei. 

- Uzela me pod svoje. Za nju sam radila sve - showroom revije, reklame, bila sam joj muza i po meni su radili sav fitting za revije - prisjeća se. Jer bila je pravilnih proporcija, ni previsoka, ni preniska, ni premršava. No bila je i pomalo žestoka, karakterna, kako kaže, koščata, špičasta i nosata te joj nije bilo lako konkurirati.

- U to su vrijeme manekenke bile jako visoke, mlade Amerikanke, crvene kose, to je bila pošast... A hrvatska Carmen dell’Orefice imala je i za tadašnju skladnu modnu industriju, ponekad neprihvatljivo raširene prednje zube. 

- To baš nije prolazilo, iako sam ja radila, bez obzira. Kasnije, kada sam sređivala zube, morala sam ih spojiti.

Vezano uz tjelesne uvjetno rečeno, nedostatke prisjetila se anegdote s castinga za milanski Fashion.

- Jedan od bookera bila je jedna naša Jugoslavenka. Neću reći odakle, niti ću joj spominjati ime, nije lijepo. Uglavnom, samo mi je rekla onako s visoka: ‘Kada središ zube, onda se javi’. Idući dan sam otišla u jednu drugu agenciju koja me primila i tjedan dana poslije snimala sam reklamu za pastu za zube. Bio je to onak, mašlek - sa smješkom prepričava. U Zagreb se redovito vraćala jer je upisala Ekonomski fakultet koji je, bez obzira na izbivanja s predavanja, završila u roku. 

- Bila je velika faca ispred Zvečke - prokomentirala je Matija Vuica, koja je na nedavno održanom Cro À Porteru prvi puta imala čast raditi sa Zvončicom. 

Najdraže su joj bile Moschinove revije za kojeg kaže da je bio lud čovjek, sklon mijenjanju stvari tik prije izlaska na pistu, a u sjećanje joj se posebno urezala i revija visoke mode u Rimu 1981 godine.

- Piazza di Spagna, revija na stubama. Nosile smo jako dugačke haljine, do poda i više od toga. Sjećam se da sam se pitala hoću li uopće stići do kraja - priča.

Njezina karijera imala je prirodnu stanku od desetak godina - ‘87. se u New Yorku rodila starija kći Petra, a četiri godine poslije u Firenzi Gala. 

- Živjeli smo na selu, izvan Firenze, s psima, mačkama, konjima. Totalno ladanjski život! U to sam doba radila kao agent buyer i dalje sam bila povezana s modom. Ali kada sam pustila sijedu kosu - vauuu. Sve se ponovno ‘zalaufalo’. 

Prije dvije i pol godine vratila se u Zagreb, u obiteljsku kuću u Babonićevoj u kojoj je i odrasla. A učinak nije izostao. Igor Dobranić, CAP, Matija Vuica, nižu se suradnje, a Zvončica i izvan Hrvatske radi “punom parom” - nedavno je snimila kampanju za jednu švicarsku kozmetičko-farmaceutsku firmu, u trenutku razgovora još je čekala rezultate castinga u Beču. A tu je i vlastita firma...

- Danas je lakše jer imam mnogo više iskustva. Cijenjen si, što zbog godina, što zbog staža. Govore ti: ‘Vi, gospođo...’ Prije mi je uvijek bila panika. Ono, nazovu te i dva dana poslije moraš u šest ujutro biti na tom i tom mjestu. Toga više nema, smirenija sam i sigurnija u sebe - objašnjava. O prestanku karijere donedavno nije previše razmišljala, no kako vrijeme odmiče, sve više radi na tome da do šezdesete ode u tzv. prijevremenu mirovinu i posveti se unucima.

- Modeling je hobi i radost. Ako će me htjeti sa 60 ili 70, nemam ništa protiv. Pokazati ženama da se može dobro izgledati i imati mladenački duh s godinama koje se imaju, moj je cilj - završava. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru