Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Danski stil odgoja stvara djecu koja su emotivno sigurna i jaka

Danski stil odgoja stvara djecu koja su emotivno sigurna i jaka

S djecom je najbolje iskreno razgovarati, a humor ublažava ‘teške’ situacije... U odgoju je naglašena socijalizacija, autonomija te rad na dječjem samopoštovanju

VIDEO

Danski stil roditeljstva donosi impresivne rezultate. Djeca su otporna i emocionalno sigurna, a kad odrastu, isti princip odgoja primjenjuju na vlastitoj djeci, kažu Jessica Joelle Alexander & Iben Dissing Sandahl, autori knjige “The Danish Way of Parenting: What the Happiest People in the World Know About Raising Confident, Capable Kids”.

Taj danski pristup naglašava socijalizaciju i autonomiju djeteta te rad na njegovu samopoštovanju. Njihove karakterne kvalitete trebale bi inspirirati i dati nadu roditeljima koji se trude ostati povezani sa svojom djecom koja su sve više robovi tehnologije.

- Opustite se i uživajte u ugodnom zajedničkom druženju. Obiteljski život trebao bi biti ispunjen igranjem društvenih igara, zajedničkim objedovanjem i druženjem - ističu. Djeca tako odrastaju uz osjećaj povezanosti s drugima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dance ovi autori opisuju kao “realistične optimiste” koji su svjesni onoga negativnog, ali se fokusiraju na pozitivnije stvari kako bi stvorili bolji život pun ljubavi za sebe i svoju djecu.

- Većinu odgojnih metoda naslijedili smo od roditelja. To su ‘tvorničke postavke’ kojima se vraćamo kad ne razmišljamo o tome što radimo ili kad nismo sigurni kako trebamo postupiti - kažu autori. Te se metode javljaju, primjerice, kad se čujete da govorite stvari koje zapravo ne želite reći ili kad reagirate kako ne želite reagirati. U tim se trenucima možete osjećati loše jer znate da postoji bolji način da odgojite djecu, ali niste sigurni kako to postići.

- U razgovoru s njima uvijek im iskreno odgovarajte. Nemojte previše uljepšavati. Povežite se s djecom, a moguće teške situacije pokušajte im olakšati uz dozu humora - savjetuju Alexander & Sandahl.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru