Bez obzira na materijal, na oštećenoj površini daske za rezanje zadržavaju se bakterije. Zato ih je nakon uporabe potrebno isprati toplom vodom
Daske za rezanje mogu biti "leglo" mikroorganizama
Da biste izbjegli miješanje okusa i mirisa različite hrane u kuhinji je dobro imati namanje dvije daske različitih boja. Npr., crvena za rezanje mesa i ribe te žuta koju ćete koristiti za voće, povrće i začine. Povezujući vrstu namirnice s bojom daske za rezanje lakše ćete i održavati higijenu u kuhinji. Nećete zaboraviti da je dasku za meso nakon korištenja potrebno isprati toplom vodom da biste uništili bakterije. No i materijali korišteni za izradu ovih pomagala također utječu na kvalitetu pripreme hrane.
Drvene i plastične daske poželjnije su od mramornih i staklenih jer njihova površina sprečava otupljivanje oštrice noža. Plastična daska je otpornija na čišćenje u perilici i manje “upija” bakterije. No bez obzira na materijal, na oštećenoj površini se zadržavaju bakterije. Zato ih je nakon uporabe potrebno izribati spužvicom namočenom u sredstvo za pranje suđa i isprati toplom vodom. Čak i ako ih perete u perilici posuđa.
>>>Unatoč pravilnom održavanju daski za rezanje, nemoguće je u potpunosti uništiti mikroorganizme. Zato je daske potrebno redovito mijenjati