Obavijesti

Lifestyle

Komentari 52

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!
1

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog obroka brzo dolazi do pada energije i umora

VIDEO

Hipotireoza, odnosno usporena aktivnost štitnjače često dovodi do debljanja, odnosno remeti regulaciju tjelesne težine. 
Jedan od razloga može biti opstipacija (zatvor), no uzrok su često i napadaji prejedanja, povezani s osjećajem umora i klonulosti te nedostatkom energije.

Kod hipotireoze često posežemo za hranom koja je bogata jednostavnim ugljikohidratima, koja je brzi i visokokalorični izvor energije te nakon takvog obroka brzo dolazi i do pada energije i umora. Zato je važno prilagoditi prehranu. 

- Preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom. Treba krenuti sa smanjivanjem ugljikohidrata koji dolaze iz kruha, tjestenine, riže, keksa i zaslađenih sokova jer prevelik unos ugljikohidrata znatno opterećuje inzulinsku aktivnost koja je u hipotireozi smanjena - savjetuje nutricionist Nenad Bratković.

Smijemo jesti ugljikohidrate iz neškrobastog povrća, voća, grahorica i žitarica kao što su zob, heljda, kvinoja, a eventualno ječam i raž. Treba smanjiti upotrebu suncokretova i sojina ulja, a povećati unos maslinova te uključiti u prehranu plavu ribu. Dobar su izbor i laneno ulje, lanene sjemenke te omega-3 iz badema i oraha.

Thinkstock

Vrlo je važno redovito doručkovati, i to namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom - zobene pahuljice s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom. Prehranu treba organizirati u pet do šest obroka tijekom dana. Između obroka dopuštena je užina: 3 kockice tamne čokolade prije podne i pola šake badema poslijepodne.

Uz svaki obrok preporučuje se unositi malo proteina, da se zavara glad, a najbolji izvor su ribe, grahorice, žitarice i orašasti plodovi te bjelanjak. Povećajte unos namirnica bogatih antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cikla i rajčice. Izbjegavajte one koje ometaju rad štitnjače, kao što su brokula, kupus, prokulice, cvjetača, kelj, špinat, soja i kikiriki.

Preporučuje se i redovita tjelesna aktivnost kako biste podigli razinu hormona sreće serotonina i endrofina, ali i potaknuli procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku