Lifestyle

Komentari 21

Dermatolozi o zdravoj kosi: Stanjivanje vrhova nije dobro

Dermatolozi o zdravoj kosi: Stanjivanje vrhova nije dobro

Kosu temeljito iščetkajte prije pranja kako se mokra ne bi još više zaplela, a perete li je često, ne trebate je dvaput šamponirati, ističe dermatologinja Ivana Manola

Učestalost pranja kose ovisi o tipu kose, odnosno koži vlasišta; ako je kosa suha, ne treba je prati više od dvaput na tjedan, a masnu kosu možete prati i češće, tvrdi dermatologinja Ivana Manola.

- Perete li kosu često, nije ju potrebno dvaput šamponirati. Također, kosu je dobro prati tako da se vlasište masira čvrstim kružnim pokretima jer se tako uklanja nakupljeni loj - dodaje Ivana Manola. 

Osim sa šamponom, treba biti oprezan i s drugim sredstvima - regenerator, gel, lak za kosu i drugi preparati na kosi ostavljaju neželjeni talog zbog čega kosa postaje teška i beživotna. 

- Regenerator treba stavljati samo na vrhove, tako da ne dodiruje vlasište. Također, izbjegavajte ravnanje i često feniranje kose, kao i stanjivanje vrhova jer se tako vlas otvara, u nju prodire zrak pa se oštećuje - kaže Ivana Manola.

Budite nježni prema svojoj kosi

Kosu temeljito iščetkajte prije pranja kako se mokra ne bi još više zaplela. Dok stavljate regenerator, nježno pokušajte proći prstima kroz kosu. Tako ćete ga ravnomjerno rasporediti, a kosu ćete nakon pranja moći kraće češljati. Pri šamponiranju kose nemojte je skupljati u “loptu” navrh glave - tako se kosa više mrsi.