Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dermatolozi predlažu: Što kad nam je koža siva i 'beživotna'

Dermatolozi predlažu: Što kad nam je koža siva i 'beživotna'
1

Kako koža stari, svi se procesi u njoj usporavaju, uključujući stanični metabolizam, cirkulaciju krvi, proizvodnju prirodnih masnoća i ulja, te prirodni proces guljenja (pilinga) kože, objasnila je Renée Rouleau

VIDEO

Mnogima je tijekom zimskih mjeseci koža, bez obzira na tip, ponekad isušena, djeluje umorno i beživotno i nema onaj 'zdravi sjaj'. Beživotna je koža, kako kaže poznata estetičarka i osnivačica istoimene linije za njegu kože Renée Rouleau, zapravo koža koja ne reflektira svjetlost, pa zbog toga djeluje sivkasto, a i na dodir je grublja nego inače.

Ona i dermatologinja dr. Mona Gohara slažu se kako je nekoliko razloga zbog kojih koža može djelovati beživotno, a jedan od glavnih razloga su - ostatci mrtve kože.

Beautiful young girl with scrub on the skin, French manicure

- Koža je obično takva zbog stanica mrtve kože koje se prilijepe za zdravi dio - objasnila je dr. Gohara koja napominje kako je tu mrtvu kožu potrebno maknuti s lica, da ne 'guši' zdravi dio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, prosječnoj osobi u danu oljušti se oko 50 milijuna mrtvih stanica kože, a njima treba pomoć da se sa kože skroz maknu jer će se u protivnome na nama prilično dugo zadržati. 

- Kako koža stari, svi se procesi u njoj usporavaju, uključujući stanični metabolizam, cirkulaciju krvi, proizvodnju prirodnih masnoća i ulja, te prirodni proces guljenja (pilinga) kože - objasnila je Rouleau koja kaže da tom efektu 'beživotne kože' možemo i sami pridonijeti sa nedovoljnim hidratiziranjem i 'grubim' sredstvima za pranje kao što su npr. sapuni na bazi sulfata.   

A ono na što ne utječemo direktno, a uzrokuje kožu bez sjaja je i manjak cirkulacije.

- Kad nam je cirkulacija sporija, u stanice kože se unosi manje hranjivih tvari i kisika, zbog čega koža izgleda 'mrtvo' - objasnila je Rouleau.

Dnevna rutina za beživotni ten

- Ako vam koža već nema lijepu prirodno ružičastu boju, jedan od načina da ju postignete je da tri minute dnevno držite glavu među nogama, i to tako da što više 'visi' prema dolje kao da ćete dubiti na glavi - kažu stručnjakinje, a u tome vam može pomoći i krevet na koji legnete na leđa i glavu zabacite nazad ili pak joga vježbe poput 'spuštenog psa' - kaže Rouleau i dodaje da biste nakon tri minute trebali primijetiti lagano crvenilo koje i dugoročno može napraviti veliku razliku u postizanju tog zdravog sjaja.

Izbjegnite prejedanje za Božić: Prije obroka popijte čašu vode
Izbjegnite prejedanje za Božić: Prije obroka popijte čašu vode

- Također, možete vježbati i duboko disanje koje smanjuje stres, a krv sa kisikom preplavljuje vaš organizam - kažu stručnjakinje.

Osim ovih savjeta, i Rouleau i dr. Gohara preporučuju redovite pilinge i to sa kemijskim sredstvima za eksfolijaciju, poput AHA kiselina. Uz to, odaberite sredstvo za čišćenje lica koje u sebi nema sulfata i koje se ne pjeni previše.

Fotolia

- Čišćenje kože ujutro i navečer bitno je za njeno optimalno zdravlje, no morate paziti kakva ćete sredstva za čišćenje koristiti - kaže Rouleau. Proizvodi za čišćenje i za piling mogu u sebi skrivati i tvari poput natrijevog ili amonijevog sulfata, a ti će sastojci samo dodatno isušiti gornji sloj kože pa ćete imati osjećaj da vas 'steže'. 

Crvena djetelina snižava tlak te uklanja akne i pročišćava
Crvena djetelina snižava tlak te uklanja akne i pročišćava

Dr. Gohara savjetuje i da preko losiona koristite i hidrantne kreme koje se nanose nakon što se lice opere i osuši, ali bez utrljavanja. 

I na kraju, preporučuju da potražite proizvode koji sadrže sastojke poput metvice i ginsenga. To su takozvani 'vazodilatatori', što znači da kada se primjenjuju površinski mogu proširiti krvne žile što koži omogućava više krvi bogate hranjivim tvarima.

woman apply collagen moisturizer

- Uz stalnu upotrebu trebali biste brzo primijetiti da koža izgleda svjetlije - kaže Rouleau, a dr. Gohara također preporučuje proizvode sa hidratantnim sastojcima poput hijaluronske kiseline ili popularnih ceramida.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno