Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Detoksikacijom očistite tijelo od nakupljenih otrova i toksina

Detoksikacijom očistite tijelo od nakupljenih otrova i toksina
1

Tijekom detoksikacije treba pripaziti i na način pripreme hrane - voće i povrće možete jesti sirovo u salatama, pripremati svježe iscijeđene sokove ili hranjive juhe

VIDEO

Mjeseci jednolične zimske prehrane i manjka kretanja za sobom često ostavljaju umor, bezvoljnost, a i pokoji kilogram viška. Stoga je proljeće idealno vrijeme za detoksikaciju, odnosno čišćenje tijela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:10

- Detoksikacija je normalan tjelesni proces uklanjanja ili neutraliziranja toksina kroz debelo crijevo, jetra, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu. Cilj je detoksikacije ukloniti višak masnoće iz jetara, osloboditi žuč da ponovno pravilno radi, eliminirati otrovni otpad, otopiti nagomilane kamence u žuči i jetrima te regenerirati oštećene i uništene stanice jetara - ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Za ravnotežu nakon detoksa ručajte baš uvijek oko podneva
Za ravnotežu nakon detoksa ručajte baš uvijek oko podneva

Program detoksikacije trebao bi biti prilagođen načinu života, zdravstvenom stanju i prehrambenim navikama.  

- Postoje različite vrste detoksa, a mnogima su zajednički niskokaloričan unos hrane te povećan unos voća, povrća i vode. Detoksikacijska prehrana temelji se na jednostavnoj hrani. poput sirova voća i povrća, sokova te juha od povrća. Uključuje i sušeno voće, klice žitarica i povrća, repu te tamno lisnato povrće. kao što su kelj, raštika i blitva - objašnjava.

Tijekom detoksikacije treba pripaziti i na način pripreme hrane - voće i povrće možete jesti sirovo u salatama, pripremati svježe iscijeđene sokove ili hranjive juhe. Dobar način pripreme je i kuhanje na pari jer se tako gubi manje hranjivih tvari, a prženje na ulju treba strogo izbjegavati.

7-dnevni detoks tijela: Mungo grah i riža za povratak energije
7-dnevni detoks tijela: Mungo grah i riža za povratak energije

Također je dobro barem nekoliko dana izbaciti proizvode od rafiniranih žitarica. Radije jedite smeđu rižu, heljdu, proso i zob. Iskušajte i “egzotične” žitarice. poput amaranta i kvinoje. koje su iznimno bogate bjelančevinama pa se stoga preporučuju i vegetarijancima.

Grašak, leća i grah također su dio detoksikacije, ali i bademi, indijski oraščići, orasi, sjemenke suncokreta i bundeve te sezam. No pokušajte nabaviti neposoljene jer višak soli može poništiti učinak detoksikacije. Salate od sezonskog povrća začinite nerafiniranim uljem - preporučuju se maslinovo, laneno i ulje konoplje. Dodajte i nekoliko kapi limunova ili narančina soka, a kupovne preljeve izostavite.

Kombucha: Čudesna gljiva za mršavljenje i čišćenje tijela
Kombucha: Čudesna gljiva za mršavljenje i čišćenje tijela

Detoksikacijska dijeta odlična je i za skidanje zimskih kilograma, no pritom treba paziti da se ne izgladnjujete.

- Za zdravo mršavljenje važno je osigurati tijelu sve potrebne hranjive tvari i prirodnim putem potaknuti sagorijevanje masti. Upravo su zato detoksikacijski napici idealan izbor - ističe nutricionistica.

Budite zdravi

Toksini se nagomilavaju u tijelu iz hrane i pića, ali i kroz kožu i zrak koji udišemo. Kad je ta količina prevelika, tijelo pati. Tad je tijelo potrebno očistiti. Dobro je omogućiti probavi da se malo odmori i kasnije bolje radi. Što je probava bolja, i mi smo zdraviji.

10 znakova toksina

Ako primijetite jedan od sljedećih simptoma - krenite na detoks

Žudnja za šećerom

Prehrana koja obiluje šećerom i prerađenom hranom čini da se organizam ponaša kao da je na vožnji rollercoasterom jer naglo podiže i spušta šećer u krvi te utječe na hormon leptin (odgovoran za glad) što rezultira time da ljudi posežu za nezdravom hranom. Nakon detoksa organizam će se oporaviti.

Probavne smetnje

Ovo je jedan od očitih znakova da je tijelu potreban detoks. Zatvor, dijareja (proljev), nadutost i vjetrovi nisu samo neugodni, nego su i jasan znak da se ne hranite kako biste trebali i da crijevima treba ‘resetiranje’.

Sklonost sezonskim alergijama

Ako crijevna mikrobiota nije u ravnoteži to znači i da je imunitet loš. A kako su sinusi svojevrsni nastavak probavnog sustava, logično je da zdravlje probavnog trakta utječe na sezonske alergije.

Jedete zdravo, ali se tako ne osjećate

Iako jedete zdravo. to ne znači da povremeno ne trebate napraviti detoks. Eliminacijom određene hrane na neko vrijeme dat ćete svojim crijevima predah i tako odstraniti štetne toksine iz organizma te ga osnažiti.

Koža nije čista

Kad se u tijelu nakupe toksini, to može utjecati na slabiji rad jetre (koja je glavni organ za detoksikaciju). Budući da se kroz kožu putem znoja također izbacuju štetne tvari iz organizma, svi ti toksini mogu se pokazati na površini kože u obliku akni, osipa i upalnih procesa.

Fotolia

Stalno ste umorni

Stalan umor može imati i dublji problem koji se odnosi na rad nadbubrežne žlijezde. Do tog poremećaja dolazi kad mozak i nadbubrežne žlijezde nemaju dobru komunikaciju zbog povišene razine kortizola do koje dolazi zbog nakupljenih toksina, upala i disbalansa mikrobiote.

Zaboravljivost

Ako se naprežete prisjetiti nekih pojedinosti tog dana, vaš mozak je zamagljen. Tijelo ne može dovoljno brzo eliminirati toksine, oni se skupljaju u tijelu i uzrokuju upale. To oštećuje zaštitnu barijeru u mozgu i slabi pamćenje. Detoks će ublažiti upalni oksidacijski stres u hipotalamusu pa ćete i jasnije razmišljati.

Bol u zglobovima

Kronična upala ostavlja posljedice na mišićima i zglobovima. Ako su zglobovi i mišići često bolni, ukočeni i kruti, osobito ako vježbate, to je veliko upozorenje da se u tijelu odvijaju upalni procesi.

Stalno ste pod stresom

Detoksikacija ne podrazumijeva samo izbacivanje nepoželjnih namirnica, nego i smanjenje stresa jer je on veliki okidač za autoimune bolesti te depresiju.

Hormoni vam divljaju

Smanjen libido, poremećaj menstrualnog ciklusa i nemogućnost mršavljenja upućuju na probleme s hormonima. Problemi s hormonima mogu izazvati kronične upale, a jedan od češćih uzroka je neadekvatna prehrana.

Vidi još i ovo: Pravila ponašanja za stolom kako to čine sudionici Ljubav je na selu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru