Lifestyle

Komentari 0

Dijabetes u srednjoj dobi skraćuje život za šest godina

Dijabetes u srednjoj dobi skraćuje život za šest godina

Kraća životna dob dijabetičara povezana je s štetom koju ova raširena bolest čini organizmu, prvenstveno krvnim žilama i unutarnjim organima, utvrdilo je istraživanje

Dijabetes tipa 2 povezan s pretilošću u srednjoj životnoj dobi značajno smanjuje očekivanu životnu dob, otkrilo je internacionalno istraživanje. U njemu je sudjelovalo 250 znanstvenika iz 25 zemalja, a utvrdili su da šećerna bolest udvostručuje rizik srčanog udara, ali i potencira razvoj brojnih vrsta raka, infekcija, bolesti jetre, pluća i bubrega.

Bolesti krvnih žila tipične za dijabetičare, najčešći su razlog što je očekivani životni vijek za pacijente s dijabetesom tipa 2 za šest godina manji od uobičajenog.

- Prevencija dijabetesa olakšavaju nova sazanja o posljedicama koje ova bolest ostavlja na organizam - smatra voditelj istraživanja, profesor Stephen Holgate. 

Savjeti za prevenciju dijabetesa:

- Ukoliko ste pretili reducirajte tjelesnu težinu, jer gubitak tjelesne mase od samo 7 posto smanjuje rizik za dijabetes

- Jedite cjelovite žitarice koje će olakšati stalnu razinu šećera u krvi

- Redovito vježbajte

- Izbjegavajte prevelik unos proteina, tj. smanjite unos mesa i mesnih prerađevina

Alatom Zdrave Krave izračunajte „Rizik od bolesti“ izračunajte da li postoji opasnost da obolite od dijabetesa tip II, bolesti srca i krvnih žila, poremećaja masnoća u krvi te povišenog krvnog tlaka.


Najčitaniji članci