Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dijete na stolčiću, ili u vašem krilu na toboganu nije sigurno

Dijete na stolčiću, ili u vašem krilu na toboganu  nije sigurno

Prije nego dopustite djetetu da se bavi nekim grubim sportovima, uvjerite se da su njegove kosti i kralježnica dovoljno razvijeni, jer neke od ozljeda koje zaradi ako nije tako mogu ga pratiti cijeli život

VIDEO

Djeca su po 8 do 10 sati u jaslicama i vrtiću i sve su nas više željna, pa se često trude stalno biti uz roditelja kad napokon stignu kući. S druge strane, roditelji pritisnuti nedostatkom vremena imaju sve manje vremena za to da se bave njima, pa u nekim situacijama može popustiti pažnja i dogode se nezgode, upozorava pedijatrica dr. Đurđa Španović, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Kaže kako je jedna od takvih situacija svakako ona kad se malo dijete koje bi nam rado pomoglo dok kuhamo ili nešto radimo u kuhinji popne na stolčić, pa se trudi sudjelovati u radu, pri čemu je samo sekunda dovoljna da padne sa stočića, ili, joj gore, povuče na sebe nešto vruće.

Dreamstime

Stručnjaci posebno upozoravaju na djecu u blizini radova u vrtu. Dijete mlađe od pet godina ne bi trebalo biti prisutno dok kosite vrt, na primjer, jer tada ne stignete paziti na njega. Ne odstupajte od toga ni dok je kosilica 'parkirana' i zakočena, jer mališanu može biti zanimljivo da negdje zavuče ručice. Tako ju nehotice može i upaliti i pokrenuti.  

- Nezgoda se uvijek može dogoditi, jer je za to dovoljan trenutak, pa roditelji doista trebaju biti oprezni, ali i svjesni nekih situacija u kojima i sami dijete mogu izložiti riziku. Na primjer, mnogi roditelji koji pretjerano paze na dijete nerado ga puštaju da se samo penje na penjalici ili spušta po toboganu. Ako djetetu koje se penje stalno vičete 'pazi'  i 'nemoj tako visoko', time mu zapravo stvarate stres i osjećaj da se ono ne može popeti, pa tako može porasti rizik od toga da zaista padne. Među sličnim greškama je i pretpostavka da se dijete ne može samo spustiti po toboganu, te da je bolje da ga spustimo tako da ga držimo u svom krilu. Naime, vrlo je malo potrebno da i sami nespretno doskočite i padnete preko djeteta, uslijed čega se ono ozbiljno može povrijediti. 

- S druge strane, vožnja biciklom svakako spada u aktivnosti kod kojih se pojačan oprez isplati, odnosno mlađa djeca svakako bi na biciklu trebala nositi kacigu, pa i štitnike za koljena, kaže dr. Španović. 

S djecom treba ozbiljno porazgovarati i o opasnim sportovima. Neki od njih nipošto nisu za mališane koji još ne koordiniraju pokrete, pogotovo dok im kosti i kralježnica nisu dovoljno razvijeni. Prije nego što dopustite djetetu da krene na ragbi, hrvanje, hokej na ledu ili neku vrstu grubog vježbanja, što uključuje i skakanje na trampolinu, svakako porazgovarajte s trenerom koji će procijeniti je li ono fizički dovoljno spremno. Imajte na umu da manjak opreza u grubim sportovima može dovesti do ozljeda koje će dijete trajno pratiti u životu. 

Na trampolinu nikad ne bi trebalo biti više djece, niti malu djecu treba puštati na trampolin sa starijom braćom ili sestrama, ili prijateljima. Mališani još ne znaju održavati ravnotežu, niti  razumiju koliko je važno da se ne približavaju bratu koji skače, dok će odrasli klinci zbog veselja zaboraviti paziti na mlađe. 

- No, problem nije samo u igrama kod kojih se dijete može fizički ozlijediti, nego i u situacijama koje bitno utječu na njegovu psihu i razvoj. Na primjer, roditelji bi trebali voditi računa o tome da sjedenje pred TV-om, ili davanje tableta ili mobitela djetetu u ruke, da igra igrice ili gleda ono što ga zanima dok mi obavimo nešto drugo, ili popijemo kavu, mogu imati vrlo loše posljedice na njegov razvoj, upozorava pedijatrica. 

Nema nikakve sumnje, dodaje, da uslijed toga imamo sve više djece koja imaju problema u komunikaciji, te da logopedi zbog toga imaju sve više posla. Dodatni je problem i to što se djeca sve manje kreću, pa i hodaju, što ostavlja ozbiljne posljedice po zdravlje, upozorava dr. Španović.  

 Danas je Međunarodni dan nestalih osoba. Još se traga za 1892 ljudi koji su nestali u Domovinskom ratu. Pomozimo njihovim obiteljima da pronađu svoje najmilije. Njihove priče pročitajte na nestali.eu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje