Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Dirljivo: Hrvatske bebe "čuva" više od 300 heklanih hobotnica

Bebin sustanar u inkubatoru - dokazali su da su bebe mirnije uz ove pletene igračke jer krakovi "glume" pupčanu vrpcu pa im pružaju utjehu. Koriste ih u 12 bolnica diljem Hrvatske

VIDEO

Nedonoščad prve dane života najčešće provodi u inkubatoru, a da bi im boravak bio što mirniji pobrinule su se male heklane hobotnice koje im prave društvo.

Riječ je o desetak centimetara visokim hobotnicama napravljenim od pamučnog konca, čiji se krakovi mogu razvući. Krakovi imitiraju pupčanu vrpcu te pružaju utjehu i potporu.

- Za ove hobotnice sam čula prvi put na Facebooku. Igrom slučaja naletjela sam na Željku Hojstak iz Varaždina koja ih je izrađivala. Povezale smo se i krenule u suradnju s idejom da hobotnice doniramo bolnicama. Ta priča potiče iz Danske i znale smo da umiruju bebe u inkubatoru. Osim osnivanja grupe na ‘fejsu’, poslali smo mail Ministarstvu zdravstva s pitanjem žele li nas podržati da svim zainteresiranim bolnicama besplatno napravimo i pošaljemo hobotnice za njihove male pacijente. Oni nam se nisu direktno javili, ali su proslijedili mail bolnicama i tako su nam se bolnice počele javljati - pojašnjava Nataša Gidija.


52-godišnja Zagrepčanka i njezina kći Martina Radović (26) započele su ovu lijepu priču, a malo pomalo bolnice su im se počele javljati i tražiti hobotnice. Danas te male heklane lutkice “čuvaju” nedonoščad u 12 bolnica diljem Hrvatske. U Zagrebu su ove životinjice “sustanarke” bebama u inkubatorima na Rebru, u Petrovoj bolnici, Merkuru i Vinogradskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također mnoge žene im se javljaju sa željom da pomognu i isheklaju hobotnice pa ih danas čak 20 svakodnevno izrađuje. Gotove hobotnice Nataša šalje Željki u Varaždin, koja ih pregleda. Samo one koje su dobre i zadovoljavaju standarde opere i posuši u sušilici te potom pošalje na adrese bolnica koje su ih tražile. Procedura je takva jer za njihovu izradu postoje točne i detaljne upute koje se moraju poštovati.

Tako krakovi, kad se do kraja razvuku, ne smiju biti duži od 22 cm, moraju biti izrađene od 100-postotnog pamuka, glava mora biti dužine od 7 do 9 cm te obujma od 15 do 17 centimetara.

U bolnici, pojašnjava Nataša, prije nego što ih stave u inkubatore, hobotnice prolaze postupak sterilizacije.
- S obzirom na to da cijela priča ima humanitarnu notu i te hobotnice nisu na prodaju, nego se daruju bolnicama, ovim putem zamolili bismo ljude koji su nam voljni pomoći oko nabave materijala i konca jer mi nismo udruga pa ne možemo na taj način osiguravati sredstva - ističe Nataša dodajući kako u hrvatskim bolnicama nedonoščad u prvim danima života hrabri već tristotinjak hobotnica.

Pogledajte i video:

Pokretanje videa...

01:24

Projekt se brzo raširio svijetom

Projekt je započeo u Danskoj prije pet godina. Dosad se proširio, osim Hrvatske, i na Švedsku, Norvešku, Island, Farske Otoke, Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, Luksemburg, Francusku, Italiju, Tursku, Izrael, Australiju te SAD. Već 2015. godine, na konferenciji neonatologa u Ukrajini, 48 od 50 liječnika izjavilo je da je uočilo poboljšanje zdravstvenog stanja nedonoščadi zbog korištenja hobotnica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru