Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Djeca čije majke su za vrijeme dojenja pile mlijeko pokazala manju sklonost razvoju alergija

Djeca čije majke su za vrijeme dojenja pile mlijeko pokazala manju sklonost razvoju alergija

Novo švedsko istraživanje je pokazalo da majke koje za vrijeme dojenja piju kravlje mlijeko pozitivno utječu na bebe smanjujući rizik od pojave alergija na hranu

VIDEO

- Ovo je uvjerljiv prvi korak u definiranju potencijalne veze između majčine prehrane i rizika od alergija - rekao je dr. Peter Lio, klinički docent dermatologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu.

POGLEDAJ VIDEO: Namirnice koje će vam pomoći ublažiti simptome alergije.

Pokretanje videa...

01:24

Lio, koji nije bio uključen u istraživanje, posao je nazvao 'dobro izvedenim, temeljitim i provokativnim'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom istraživanja istraživači su pitali više od 500 švedskih majki o njihovim prehrambenim navikama u 34. tjednu trudnoće, mjesec dana nakon poroda i ponovno četiri mjeseca kasnije. Provjerili su majčin prijavljeni unos mlijeka i mliječnih proizvoda putem biomarkera u krvi i majčinom mlijeku, a ustanovljene alergije kod djece su potvrdili s njihovim pedijatrima. Djeca su uglavnom bila alergična na jaja, mlijeko ili oboje.

- Otkrili smo da su majke zdravih jednogodišnjaka tijekom dojenja konzumirale više kravljeg mlijeka od majki alergičnih jednogodišnjaka - rekla je koautorica istraživanja Mia Stråvik, doktorandica na odsjeku za znanost o hrani sa Tehnološkog Sveučilišta Chalmers u Göteborgu u Švedskoj.

Ne podnosite laktozu? Ovo su simptomi za posjetiti liječnika
Ne podnosite laktozu? Ovo su simptomi za posjetiti liječnika

- Iako postoji jasna poveznica, ne tvrdimo da bi pijenje kravljeg mlijeka bio opći lijek za alergije na hranu - rekla je u sveučilišnom priopćenju.

Zaključci istraživanja su potvrđeni i nakon što su uzeti u obzir drugi čimbenici koji povećavaju rizik od alergija te genetika majki. Jedna od teorija je da mlijeko u majčinoj prehrani sadrži tvari koje stimuliraju djetetov imunološki sustav da sazre.

Druga je mogućnost da veći unos zasićenih masnoća u mlijeku može prirodno dovesti do potrošnje manje polinezasićenih masti. 

Cute baby with headphones listens to music at home

Djeca čije majke su tijekom dojenja konzumirale više voća, pogotovo bobičastog, su u većem postotku dobili ekcem do prvog rođendana, također je navedeno u istraživanju. Ekcem, koji se naziva i atopijski dermatitis, kronično je stanje kože koje karakterizira svrbež i upala. Ova saznanja nisu potvrđena biomarkerima i još ih treba provjeriti.

Istraživanje i dalje traje, a znanstvenici se namjeravaju ponovo javiti majkama koje su sudjelovale u istraživanju kad im djeca napune četiri godine s novim upitnicima.

Happy young woman drinking milk

Doktor Peter Lio upozorava buduće majke da nije još potvrđeno da samo ispijanje mlijeka može smanjiti rizik od pojave alergija, već da se ti podaci moraju ponovo provjeriti, idealno u puno većem opsegu.

Dr. Bruce Lanser, dječji alergolog iz Nacionalnog židovskog zdravstvenog centra u Denveru, upozorio je da se ne bi smjelo previše oslanjati na ove pronalaske jer 'podaci o prehrani majki tijekom trudnoće i dojenja su već duže vrijeme oprečni, svako istraživanje pokaže nešto drugo'. Dodaje da postoji niz potencijalnih čimbenika koji mogu spriječiti alergije, ali i pojačati ih. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru