Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Djeca upoznaju svijet skriveni u kutiji i planinareći po kući

Djeca upoznaju svijet skriveni u kutiji i planinareći po kući
1

Zavlačenje u kutije mališanima je omiljena aktivnost jer im pruža osjećaj sigurnosti, dok bacaju stvari istražuju gravitaciju, a i igrama s blatom usavršavaju osjete

VIDEO

Nezaustavljiva sila koja pokreće djecu jest njihova znatiželja i želja za istraživanjem. Budući da su "novopridošlice" na ovome svijetu, dječji psiholozi tvrde kako je njihovo ponašanje usmjereno na otkrivanje kako stvari u njemu funkcioniraju. Dok dijete u dobi od dvije godine počinje bacati hranu s tanjura ili igračke iz krevetića, ono zapravo istražuje djelovanje gravitacijske sile. Ako dječje nepodopštine počnemo promatrati sa znanstvenog gledišta, one će dobiti svoj smisao. Čak i dok testiraju strpljenje roditelja, djeca promatraju uzročno-posljedične veze. Tako će majka povišenim tonom reagirati na proliveno mlijeko, a dijete shvatiti koje radnje izazivaju reakciju.

U kutiji je super

Ponekad će dijete nakon primanja poklona više zanimati njegovo pakiranje nego sam sadržaj. Tako će se mališan i zavući u kutiju nakon što ste iz nje izvadili novi bicikl. Često će i glavu umetati u papirnate vrećice, a razloge takvog ponašanja dječji psiholozi tumače kao pronalaženje "sigurnog utočišta". Na taj način imaju osjećaj da mogu nestati i postati nevidljivi drugima te ako požele, ponovno se vratiti. Kako bi povećali njihov angažman, sljedeći put kad se dijete negdje sakrije uključite se u njegovu igru, te ga zovite i tražite po stanu. Tako će ono postupno učiti složenije oblike igranja.

Planinarenje po stanu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Penjanje po namještaju jedna je od omiljenih aktivnosti mališana. Bilo da je riječ o stolici, kauču ili krevetu, ovako dijete vježba motoričke vještine poput ravnoteže, koordinacije i dohvata. Zadatak je roditelja da osiguraju sigurno istraživanje te udovolje njihovoj znatiželji na bezopasan način jer djeca ne mogu znati po čemu se ne smiju penjati.

Mali umjetnici 

Proizvođači boja i flomastera s razlogom su izumili proizvode koje se mogu isprati s vodom. No za malu djecu ograničenja nisu bojice, jer oni mogu koristiti gotovo sve u kućanstvu kao likovni pribor. Dok stvaraju svoja umjetnička djela, zaštitite okolinu s najlonom kako ne bi previše toga zaprljali. 

Igre s blatom

Djeca vole stiskati stvari rukama jer na taj način bolje doživljavaju dodirni podražaj. Postavite mu na pladanj rajčicu koju može gnječiti i potom mrljati s njenim sadržajem, a kao alternativu blatu ponudite mu glinamol.

Skida sve sa sebe

Ponekad je nemoguće zadržati odjeću na djeteti, jer njemu postaje urnebesno zabavno da se vi uzrujavate dok se on smije. Budući da su dugo vremena proveli u pelenama, za djecu je biti gol posve novo iskustvo. Ne branite mu skidanje sve dok je unutar vaša četiri zida. Tako će brzo zadovoljiti znatiželju, a on će poželjeti biti odjeven. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara