Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Djeci treba 1,5 l vode na dan kako bi ostala zdrava

Djeci treba 1,5 l vode na dan kako bi ostala zdrava
1

Osim obične vode može se piti i mineralna ili voda s dodatkom okusa. Ohlađeni čaj dobro utažuje žeđ, a zeleni čaj bogat je izvor antioksidansa.

VIDEO

Djeca piju samo polovicu preporučene količine vode, upozoravaju britanski stručnjaci i savjetuju roditelje da ih potiču na to da popiju najmanje šest čaša od 250 ml vode na dan. S tim se slaže i Sandra Marić dipl. nutricionist koja upozorava:    - Manjak vode nije samo opasan zbog dehidracije već oslabljuje organizam izazivajući pad energije i koncentracije. Gazirana pića najbolje je izbaciti, a mineralnu vodu ograničiti na čašu dnevno.
I odrasli zaboravljaju piti dovoljno tekućine koja  je presudna za zdravlje svakog organa, a čim nastupi žeđ, već je kasno jer je tijelo dehidriralo.

>>Čim osjetite žeđ, tijelo je već dehidriralo, pa valja piti prije nego što nastupi potreba za vodom. Premalo vode može biti uzrok različitim poremećajima organizma, kao što su glavobolje ili učestale infekcije mokraćnih puteva, koje nastaju jer se bakterije predugo zadržavaju u mokraćnome mjehuru.   
>>Dojiljama je potrebno više vode da ostanu zdrave. Medicinski institut trudnicama koje će uskoro dojiti preporučuje 2,3 litre (10 čaša) vode na dan, a doiljama 1,2 litre (13 čaša).    Veće količine potrebne su i tijekom vježbanja, pa za 15 min vježbe treba oko 2,5 čaše vode.
>>Voda iz organizma svakodnevno se troši disanjem i kretanjem, a izlučuje se urinom i znojem. Tijelo gubi vodu čak i dok spava. Hranom nadomještamo 20 posto vode, pa su još dvije litre tekućine za žene i tri za muškarce  na dan dovoljne. U slučaju bolesti koju prati proljev ili visoka temperatura te prilikom pojačanog vježbanja nužno je piti još više vode. 
>>Dvadeset posto tekućine dolazi iz hrane, pa je tijekom ljeta dobro birati namirnice koje obiluju vodom, poput lubenice, rajčice (koja sadrži 90 posto vode), ribe, mlijeka ili sokova. Konzervirana hrana sadrži malo vode, pa ju je bolje amanjiti i dati prednost svježoj. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života