Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Dječje ponašanje: Otpor prema školi nije dječji inat već alarm

Djeca koja emocije zadržavaju u sebi mogu imati promjene u navikama spavanja, apetitu i ponašanju zbog anksioznosti uzrokovane promjenom.

Foto: SYSTEM
9 komentara

Ljeto je pri kraju i za desetak dana počinje nova školska godina. Pripreme za školu traju cijelu prethodnu školsku godinu, a predškolarci se polako uvode u novi svijet.

Prva odvajanja od roditelja, svi ih ispituju o školi, promjene, novo društvo, sve to neminovno povećava uzbuđenje oko polaska u školu, a kod neke djece izaziva čak i anksioznost te strah. Iako ne znaju što ih čeka, mogu naslutiti da se radi o nečem velikom i važnom. Djeca svoje uzbuđenje, anksioznost i eventualni strah različito pokazuju.

Verbalnija djeca će puno ispitivati i željeti pričati o školi, no ona koja svoje misli i osjećaje proživljavaju u sebi mogu imati promjene u apetitu, spavanju, češća buđenja po noći uz intenzivnije snove i regresivna ponašanja, češću cendravost, nervozu, agresivnost... Zapravo, sva ponašanja koja su već prebrodili i znaju ih kontrolirati sad ipak “cure” pomalo van.

Foto: Dreamstime

- Prije svega, s djetetom treba razgovarati, razgovarati i još malo razgovarati. Bez obzira na to želi li dijete samostalno pričati o školi, roditelj može podijeliti svoja pozitivna iskustva, ispričati neke dogodovštine ili smiješne situacije.

S druge strane, roditelj treba pripaziti da, iako dobronamjerno, ne ohrabruje dijete na način da mu govori ‘ma ti ćeš biti super u svemu’, ‘rasturit ćeš’, ‘sigurno ćeš prolaziti s 5, jer time daje isključivu važnost ocjenama i uspjehu te stavlja pritisak na dijete.

Djetetu treba prenijeti poruku da su važni odgovorno ponašanje, trud, zalaganje, vježba, ali i zabava, prijateljstvo, druženje, izazov, te da ocjene nisu ogledalo djeteta - pojašnjava Hana Hrpka, prof. psihologije i predsjednica udruge Hrabri telefon.

PERNICE, BILJEŽNICE... Cijene školske opreme: Torbe koštaju između 100 i 2000 kn

Prepoznati djetetove osjećaje ponekad nije lako, jer se ne vide toliko na van, ali kroz prepoznavanje ovih znakova, roditelj može potaknuti njihovo izražavanje i stvoriti neosuđujuće, sigurno okruženje za razgovor. I formalne pripreme za školu su jako bitne i dijete treba biti uključeno u njih. Pripremanje prostora za učenje, kupovina torbe i školskog pribora, sve to djetetu daje osjećaj kontrole i barem će malo materijalizirati ono što će doći, a to je polazak u školu.

Ipak, neka djeca prve školske dane prilično stresno doživljavaju, pojašnjava Hrpka.

Foto: Dreamstime

- Osim što plaču i odbijaju ići u školu, mogu imati glavobolje, trbobolje, mučnine i druge psihosomatske tegobe. Važno je da roditelji takvo ponašanje ne shvate kao izvlačenje od učenja i obveza, posebno ako dulje traje, nego kao znak za pomoć. To su sve pokazatelji da je dijete pod velikim stresom i važno je otkriti razlog. Mogući uzroci su i nasilje vršnjaka, osjećaj neuspjeha ili perfekcionizam - kaže Hrpka.

Ponekad se, nastavlja, dijete ne želi povjeriti roditelju pa bi bilo dobro potražiti pomoć stručnjaka mentalnog zdravlja, bilo u školi, bilo negdje drugdje. Neki od načina da roditelj pomogne djetetu je da provodi što više vremena s njim dok nije u školi, da ga uvijek pohvali kad vidi da se trudi svladati strah, da mu pomogne savjetima ako je sramežljivo i ne uspijeva se sprijateljiti te da mu osigura uravnoteženu prehranu i dovoljno sna.

POTAKNITE IM MAŠTU Igra je važna: Ljeto je vrijeme za odmor, a ne trening za školu

Američki liječnici: Pedijatri, prepišite djeci više vremena za slobodnu igru!

Američki top liječnici kažu kako bi pedijatri trebali djeci češće prepisivati - igranje. U najnovijem objavljenom istraživanju iznose jasne dokaze da je igra ključ razvoja, a uspoređujući današnje 11-godišnjake s onima iz ‘80-ih, imaju 12 slobodnih sati tjedno manje. Također, čak 30 posto djece odmore provodi na zatvorenom.

VIDI OVO: Što vaša krvna grupa govori o vama?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message