Obavijesti

Lifestyle

Komentari 69

Dječji strah od mora: Ne silite ih na ulazak u vodu ako se boje

Dječji strah od mora: Ne silite ih na ulazak u vodu ako se boje
1

Roditelji trebaju ostati smireni ako se dijete boji ulaska u more. Ruganje, tjeranje ili ljutnja produbljuju averziju. Postupno im dokažite da se nemaju čega bojati

VIDEO

Vrijeme je godišnjih odmora i svi se vesele kupanju te raznim igrama u moru. 

No ima djece koja ne samo da se ne vole kupati nego se i panično boje mora i brčkanja. Kako objašnjava dipl. psihologinja Jelena Klopotan, taj strah je razvojno normalan i najčešće se javlja oko druge godine. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

- Strah od vode posebno je izražen kod velikih površina, mora ili velikih bazena, jer nema jasnih granica, što je djeci zastrašujuće. Djeca se u toj dobi boje svega neočekivanog, pa je dobro unaprijed ih pripremiti. Ne treba ih naglo spuštati u vodu jer gube kontakt s tlom, što može izazvati osjećaj straha i panike. Ponekad se strah od vode može pojaviti i nakon nekih nelagodnih iskustava, primjerice ako se posklizne i padne u vodi ili ako im uđe voda ili spaunica u oči - pojašnjava Klopotan.

Loša iskustva

Neka djeca se boje vode zbog prethodnog lošeg iskustva, ako ih je netko prenaglo stavio u prehladno more ili ih je zapljusnuo val. Uzroci straha su raznovrsni. Boji li se dijete panično mora, stručnjci su složni. Nikako ih ne tjerajte s idejom “naviknut će se”. Jer neće. 

- Umjesto stavljanja u more na silu, treba ih pokušati na neki način kroz igru pridobiti da se zainteresiraju, a onda im pokazati kroz smijeh neke zgodne igračke za plažu, naučiti ih da je more jedna velika igraonica i da se ničeg ne treba bojati. Dobro je kad je više djece na plaži pa zajedno grade kule u pijesku ili puštaju brodiće. Lakše će sami spontano krenuti u more kad vide jedni druge - pojašnjava pedijatrica dr. Giovana Armano.

I psihologinja Klopotan naglašava kako je iznimno važno, kad se dijete boji vode ili ulaska u more, da roditelji ostanu smireni i pozitivni jer uznemirenost odraslih potpomaže dječjem strahu i osjećaju nesigurnosti. 

Ništa na silu

- Dijete je bolje postupno izlagati ulasku u more; igrati se u plićaku ili pored, lagano ga polijevati i poticati te podržavati u onome što samo želi i kad želi - kaže psihologinja Klopotan. 

Grubo guranje u vodu ili tjeranje na silu nije dobro jer će se dijete samo još više prestrašiti. Neku djecu treba ostaviti neko vrijeme da promatraju. Mnoga se sama spontano odluče ući u more kad vide da nema opasnosti. Naravno, ističe Klopotan, treba voditi računa da je more ugodne temperature, da je dijete sigurno i zaštićeno da ne potone (narukvice, kolutovi na napuhivanje, prsluci i slično), da ga se drži iznad razine vode koja bi mu mogla ući u usta, nos ili oči, što je vrlo neugodno i što može prestrašiti dijete. 

- Dobro bi bilo da dijete koje se boji ne ide u more kad su veliki valovi. Što se dijete ranije dovede u tu situaciju, manja je  vjerojatnost da će se u kasnijoj dobi bojati - rekla je dr. Armano dodavši kako je plivanje zdravo i djecu treba što prije uključiti, a godišnji odmor idealna je prilika da dijete upozna more i da cijela obitelj opušteno uživa u ljetnim radostima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'