Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dječju sobu treba urediti tako da se podijeli u četiri cjeline

Dječju sobu treba urediti tako da se podijeli u četiri cjeline
7

Ispod konstrukcije kreveta dodajte ladice i dobit ćete dodatni prostor za pohranu. Najvažnije je prije opremanja ucrtati na papir kvadraturu, zatim podijeliti prostor u zone

VIDEO

Dječji kutak u svakom domu pri opremanju iziskuje pregršt mašte, ali i znanja. To je prostor koji ima potrebu kontinuirane promjene te prilagođavanja dizajna i funkcionalnosti potrebama i odrastanju djece, objašnjava Vesna Janko Finderle, dizajnerica interijera iz tvrtke Home&Co. 

Pokretanje videa...

Lucija Gorički preuredila dom 01:16

Dodaje da bi soba za dijete trebala biti podijeljena na četiri cjeline, i to kutak za spavanje, radni kutak, osobni kutak te onaj za odlaganje odjeće i stvari. 

No nisu sve dječje sobe dovoljno velike za besprijekorno i lagano opremanje, zato treba slijediti osnovne naputke.

- Djeca školske dobi naglo rastu, izdužuju se te je uvijek preporuka da imaju udoban krevet, ortopedski madrac, kako bi imali lagodan san i zaslužen odbor. Kod kreveta, osim dobrog madraca, preporučujem ladice koje se nalaze ispod konstrukcije kako biste dobili dodatni prostor za odlaganje - rekla je i dodala kako danas na tržištu ima raznih funkcionalnih opcija, osim kreveta na kat, izvlačnih kreveta, te raznih konstrukcija koje se prilagođavaju u malu kvadraturu. 

Odlična ideja: Preuredila dječji spremnik platnenim vrećicama
Odlična ideja: Preuredila dječji spremnik platnenim vrećicama

Radni kutak mora biti funkcionalan i sadržavati sve što djetetu treba. 

- Kod opremanja i smještaja kutka u prostoru uvijek moramo paziti da taj dio ima dovoljno svjetlosti. Ako je nedostupna prirodna svjetlost, svakako moramo poraditi na tome da je dovoljno umjetne rasvjete u tom dijelu. Stol neka ostane čist, sa što manje stvari na njemu. Za potrebe držanja stvari koje djetetu trebaju uvijek preporučujem police, ladice, razne zidne vješalice. Isto tako obratite pažnju da je djetetov stolac prilagođen njegovoj dobi i da prati ergonomska pravila. Mora biti udoban - priča dizajnerica.

Ni osobni kutak u sobi ne mora biti velik. Vesna Janko Finderle preporučuje kutak u kojem će se nalaziti mala fotelja, nekoliko polica za knjige, dio za neki instrument ili štafelaj za slikanje. Važan je i dio za odlaganje stvari. 

- Ormari se mogu nalaziti i ispod kreveta, samostojeći, zidni i kutni. Najvažnije je prije opremanja ucrtati na papir kvadraturu, zatim podijeliti prostor u zone prema broju djece. Tako odmah znamo hoće li kreveti zauzimati najveći dio, hoće li nam radna površina stola biti prilagođena dužinom za dva radna stolca i koliko prostora u ormaru nam treba. Ucrtajte kvadraturu i na njoj označite otvore, zatim u mjerilu odrežite krevet, ormar, radni stol, stolac i sa svojim djetetom vrtite opcije na papiru. Tako  ćete si predočiti gdje bi što moglo stajati u sobi - savjetuje dizajnerica.

Od biljaka do sofa: Ovo su top dodaci interijeru na Instagramu
Od biljaka do sofa: Ovo su top dodaci interijeru na Instagramu

U dogovoru s djetetom odaberite stil i boje za prostoriju, a važne su i dekoracije.

- Na  tržištu imamo raznih naljepnica i zidnih tapeta, dajte si oduška i ne bojte se dekoracija. One su vrlo važne u sobi - ističe dizajnerica. 

Rasvjeta mora biti prilagođena, a radna svjetiljka treba stajati s lijeve strane stola, bilo da je vaše dijete dešnjak ili ljevak. Žarulja neka bude dovoljno jaka. 

Preporuke za dječju sobu uvijek su vesele i tople boje, koje pozitivno utječu na koncentraciju i radnu sposobnost. No sve ovisi o željama i preferencijama djeteta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru