Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Djevojčice su odlučile omiljene lutke zamijeniti videoigricama

Najnepoželjnije na popisu igračaka su društvene igre kao što je "Čovječe ne ljuti se", a broj djece koje se igraju s igračkama na baterije se je u 50 godina utrostručio

shutterstock
Foto: shutterstock

Elektroničke su igračke s petog mjesta koje su držale 80-ih godina u samo tri desetljaća skočila na prvo mjesto omiljenih dječjih igračaka, utvrdila je studija britanske tvrtke E.ON provdena na 2000 djece. 

Drugo mjesto drže igračke kojima se može nešto izgraditi poput Lego kocki, dok su lutke pale na treće mjesto. Nakon više od pola stoljeća vladavine, lutke su kao omiljene igračke za djevojčice zamijenile videoigrice. Baš kao i njima i dječacima se više od Lego kocki sviđaju Playstation, iPod i Xbox, piše Daily Mail.

Broj djece koje se igraju s igračkama na baterije u posljednjih se je 50 godina utrostručio, a najnepoželjnije su društvene igre kao što je "Čovječe ne ljuti se". Stručnjaci tvrde da se razlog za to krije u činjenici da roditelji nemaju vremena više igrati se s djecom, pa ih ostavljaju pred TV-om ili kompjuterom. 

- Djeca se vole igrati tako da ponavljaju što odraslih govore i rade, a to je najlakše čine preko lutaka. Dok se igraju s njima, djeca preuzimaju ulogu roditelja, tako da nema straha da će lutke nestati - istaknuo je Adrian Voce iz britanske kampanje za dječju igru. 

Međutim, najbitnije je da se djeca nauče igrati i kockicama, da grade kuće, umjesto da se pouzdaju u video igrice. Upravo na taj način razvijaju motoričke vještine, dodao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message