Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Djevojke piju alkohol češće i u većim količinama nego dječaci

Oko 80 posto tinejdžerica redovito piju, u prosjeku oko pet pića u jednoj večeri, a žensko opijanje postalo je društveno prihvatljivo i znak je jednakosti, otkriva studija

Fotolia
Foto: Fotolia
3 komentara

Djevojke u dobi od 16 godina češće se opijaju od svojih muških vršnjaka, a u jednoj večeri mogu popiti i do pola litre votke, otkrilo je švedsko istraživanje. Gotovo 80 posto tinejdžerica redovito pije, ispijajući u večeri barem pet pića, utvrdili su stručnjaci s Karolinska instituta u Stockholmu promatajući 38.370 tinejdžera iz 23 europske zemlje.

Oni smatraju da je postalo društveno prihvatljivo i popularno među mladima da žene mogu popiti jednake količine alkohola kao i muškarci.

Rizično ponašanje

Prijašnja su istraživanja pokazala da djevojke koje redovito piju češće postaju nasilne, imaju slabije ocijene u školi i češće se upuštaju u nezaštićene seksualne odnose. No, i obitelj igra važnu ulogu u stvaranju navika alkoholiziranja, pa tako djevojke koje imaju dobar odnos s roditeljima, a osobito s majkom, rjeđe piju.

- Djevojke koje redovito razgovaraju sa svojim roditeljima i općenito su bliski s njima manje će piti iz straha da ne iznevjere povjerenje roditelja - smatra voditeljica studije, Anna-Karin Danielsson.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message