Špinat treba jesti s limunom, grožđe s jabukama, rajčice s avokadom, ribu s češnjakom, a papar dodavati zajedno s kurkumom za još bolji učinak na zdravlje
Dobre kombinacije: Hrana koja u paru postaje još bolja i finija
Kombiniranje hrane dobro je za okusne pupoljke, ali i zdravlje čovjeka, tvrdi američka nutricionista i autorica knjige "Sinergija hrane", dr. Elaine Magee. Znanost o kombiniranju namirnica radi pojačavanja njihovih dobrobiti nije postojala prije 10 godina, no danas mnogo više znamo o korisnim kemijskim spojevima te da su određene namirnice još zdravije ako se jedu zajedno, piše Huffington Post.
Rajčice i avokado
Zdrave karotenoide iz rajčicama organizam ne može apsorbirati ako se ne povežu s malo masnoća. Zbog toga ih je idealno kombinirati s avokadom koji sadrži monozasićene masti, pokazala je studija Sveučilišta Purdeu.
Meso s roštilja i ružmarin
Meso s roštilja sadrži kancerogene tvari čije se efekt može blokirati djelovanjem prirodnih antioksidansa, poput ružmarina, tvrdi znanstvenik J.Scott Smith specijaliziran za kancerogene efekte hrane.
Zobena kaša i sok od naranče
Kombinacija cijelozrnatih naminica i C vitamina kojeg ima u svježe cijeđenom soku od naranče odličan je stabilizator razine kolesterola u krvi. Ujedno smanjuje i rizik od srčanih oboljenja.
Špinat i limun
Željezo u povrću poput špinata i kelja tijelo ne može iskoristiti ako se ono ne veže s vitaminom C. Zato kuhano povrće obavezno nakapajte s malo svježeg limuna, savjetuju nutricionisti.
Brokule i rajčice
Ove dvije supernamirnice u kombinaciji poboljšavaju svoje antikancerogeno djelovanje, pokazala je studija iz 2007. Kod pacijenata s rakom koji su ih redovito jeli primijetili su brže smanjenje tumora uslijed kemoterapije, utvrdili su znanstvenici.
Jabuke i grožđe
Flavonoid i antioksidans kvercetin zaslužan za zdravstvene dobrobiti jabuke mogu pomoći u borbi s infekcijama dišnih puteva, a u kombinaciji s flavonoidom katehinom iz grožđa mogu spriječiti nastanak krvnih ugrušaka.
Kurkuma i crni papar
Kombinacija ova dva začina odličan je spoj za prevenciju dijabetesa, tvrde znanstvenici.
Češnjak i riba
Češnjak koji je prirodni stimulator imuniteta u kombinaciji s masnim kiselinama iz ribe pomaže u smanjenju ukupne vrijednosti lošeg kolesterola u krvi.