Pripremite li zdravo tijesto, pazite da ne povećate njegovu kaloričnost nadjevom. Neka to bude povrće te niskokalorični sir mozzarella
Domaća pizza može biti zdrava i niskokalorična
Sojino, laneno, integralno, kukuruzno ili heljdino brašno mogu poslužiti kao odlična zamjena ili dodatak bijelom brašnu u pripremi tijesta za pizze. Od lanenih sjemenki dobivamo laneno brašno, koje je bogato omega-3 kiselinama, vitaminima skupine B te mineralima. Sojino brašno bogato je bjelančevinama i izvrstan je izvor željeza, kalcija i vitamina B. Kako ne sadrži gluten, zbog kojeg tijesto raste, najčešće se miješa s drugim vrstama brašna. MINI-MUFFIN PIZZA SA SVJEŽIM SIROM Sastojci: 500 g kravljeg sira, 2 jaja, 1/4 šalice umaka za pizzu, češnjak, origano, sol. Priprema: Izmiješajte kravlji sir, jaja, češnjak u prahu i origano. Dodajte umak za pizzu, mozzarelu i sir po izboru. Kalupe za muffine premažite maslacem, napunite smjesom i stavite peći. Možete dodati ljute papričice. Vrijednosti: svaki komad s papričicom sadrži gram ugljikohidrata, 3 grama proteina te samo 67 kalorija. PIZZA OD SOJINA BRAŠNA I LANA Sastojci: 1,5 šalica lanenog brašna, 2 žličice praška za pecivo, 3 jaja, ulje, sol. Priprema: Izmiješajte sve sastojke i dodajte origano te pola čaše vode. Pustite da se tijesto digne i raširite ga po limu. Stavite u pećnicu 15-18 minuta, dodajte nadjev koji želite i pecite dok pizza ne bude gotova (provjerite je nakon pola sata). Vrijednosti: tijesto pizze sadrži 7 g ugljikohidrata, 52 g vlakna, 47 g proteina, 130 g zdravih masnoća i 1525 kalorija. PIZZA S TIJESTOM OD LANENOG BRAŠNA Sastojci: šalica sojina brašna, 2 žličice praška za pecivo, 2 jaja, ulje, sol, origano, papar Priprema: Izmiješajte sve sastojke i dodajte češnjak u prahu. Stavite malo više vode zbog sojina brašna. Pecite dok tijesto ne dobije smeđu boju, stavite sastojke koje želite i vratite još malo u pećnicu. Vrijednosti: trokut pizze sadrži 5 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakana, 11 grama proteina i samo 170 kalorija.