Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Donirajte i čuvajte okoliš: Vaše smeće nekome može biti blago

Donirajte i čuvajte okoliš: Vaše smeće nekome može biti blago

Otrovno smeće je bilo koji oblik otpada koji zagađuje tlo i vodu te je potencijalno štetno za ljude i divlje životinje. To su primjerice baterije, pesticidi, oprema koja sadrži živu kao što je elektronički otpad, žarulje

Jedno od najotrovnijih vrsta smeća je elektronički otpad ili e-otpad. Elektronička oprema poput kompjutera, televizora i digitalnih kamera brzo se mijenja i stari, a ljudi žele posjedovati najnoviju i najnapredniju pa ‘stari’ uređaji često završe na smetlištima, tvrdi Peggy J. Parks, autorica knjige ‘Garbage and Recycling’.

Većina tih uređaja radi pa ih je bolje donirati jer je bacanje istih veliki ekološki problem. Elektronički uređaji sadrže stotine različitih materijala koji uključuju i teške metale poput olova, žive i kadmija.

- Primjerice, katodne cijevi u jednom televizijskom ili kompjuterskom monitoru sadrže više od četiri kilograma olova, žive i drugih toksina - tvrdi autorica.

Otrovno smeće je bilo koji oblik otpada koji zagađuje tlo i vodu te je potencijalno štetno za ljude i divlje životinje. To su primjerice baterije, pesticidi, oprema koja sadrži živu kao što je elektronički otpad, žarulje. U kućanstvu otrovni otpad čine sredstva za čišćenje pećnice i odvoda, sredstva za razrjeđivanje boja, antifriz, lakovi za drvo i metal te ljepilo. Kad te stvari završe na odlagalištima, otrovi s vremenom istječu iz otpada te u kombinaciji s kišnicom stvaraju otrovnu tekućinu koja prodire u tlo i podzemne vode te ih zagađuje ili se sakuplja u ‘ribnjake’ čije slučajno izlijevanje može dovesti do zagađenja.

Najezda insekata: Uz stjenice sve je više crnih žohara i buha
Najezda insekata: Uz stjenice sve je više crnih žohara i buha

Kako bi smanjili ogromnu količinu otpada koja završi na odlagalištima, prvo rješenje je recikliranje. Brojne stvari se mogu reciklirati: plastične i staklene boce, aluminijske i željezne konzerve, novine, magazini telefonski imenici, uredski papiri, kartonske kutije i slično.

Zatim možete reciklirati otpad iz dvorišta kao što je lišće, grančice, ostatci trave, ali i ostatke hrane kako bi dobili bogato organsko gnojivo - kompost, umjesto da ga bacate.

Obitelj spužvara s Krapnja: Mi nismo ni htjeli biti milijunaši...
Obitelj spužvara s Krapnja: Mi nismo ni htjeli biti milijunaši...

- Iako recikliranje uklanja značajnu količinu otpada, važno je poduzeti i druge važne mjere, a to su smanjenje korištenja ne reciklažnih materijala i ponovno korištenje. Umjesto da bacate stvari koje vam više ne trebaju, donirajte ih u dobrotvorne svrhe - savjetuje.

Knjigu koju ste pročitali sto puta, odjeća koju ste prerasli ili stari kompjuter još uvijek mogu nekome poslužiti.