Obavijesti

Lifestyle

Komentari 93

Dostojne zamjene za bakalar u delicijama od oslića, srdela...

Dostojne zamjene za bakalar u delicijama od oslića, srdela...
7

Kad se za Badnjak skupi obitelj, svečanost počnite ribljom juhom, nastavite salatom od hobotnice ili glavnim jelom od oslića i krumpira a la bakalar

VIDEO

Punjeni oslić u umaku od rajčice

Sastojci: fileti oslića; umak: 6 žlica maslinova ulja, 5 češnjeva češnjaka, mljevena paprika, 1,3 kg rajčice, origano, sol, papar; 500 g oslića, vezica peršina, šalica brašna, 2 šalice piva, papar, sol, istučeno jaje, ulje za prženje; nadjev: 15 g kapara, 150 g maslina bez koštica, 20 g inćuna, 2 žlice limunova soka, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje

Priprema: Na zagrijanom ulju u tavi propirjajte minutu usitnjeni češnjak pomiješan s mljevenom paprikom. Dodajte narezanu rajčicu i kuhajte dok ne omekša, oko pet minuta, pa dodajte sol, papar i origano. Kuhajte na slaboj vatri oko 30 minuta. Miksajte sastojke za nadjev postupno dodajući ulje. Nadjenite filete oslića. Pomiješajte brašno, pivo, jaje, papar i sol. Zagrijte ulje. U smjesu uvaljajte punjene filete oslića i pržite dok ne dobiju lijepu boju. Ocijedite na kuhinjskom ručniku. Stavite na tanjur, dodajte umak od rajčica i pospite sitno kosanim peršinom. 

Riblja štruca

Sastojci: 600 g tune iz konzerve, 150 g krušnih mrvica, 200 g ribanog parmezana, 2 jaja, šalica temeljca, prstohvat muškatnog oraščića, 250 g krumpira, 80 g suhoga kruha, žlica limunova soka, sol, papar, začinsko bilje prema želji

Priprema: Namočite kruh u hladnoj vodi pa ocijedite. Tunu ocijedite od ulja. Krumpir skuhajte, ogulite i zgnječite. Dodajte sve ostale sastojke pa dobro izmiješajte i oblikujte štrucu. Ako je smjesa previše rijetka, dodajte još mrvica ili kruha, a ako je suviše gusta i teško se oblikuje, dodajte temeljca. Papir za pečenje namastite maslinovim uljem. Zamotajte štrucu pa umotajte u aluminijsku foliju. Stavite u lonac s vrućom vodom, nakon deset minuta okrenite pa kuhajte još deset minuta.

Kroketi od oslića

Sastojci: 450 g fileta oslića, 300 ml mlijeka, 450 g kuhanih krumpira, žlica maslaca, češanj češnjaka, vezica peršina, 2 jaja, 250 g krušnih mrvica, 2 žlice sjemenki sezama, 100 ml ulja, sol, papar

Priprema: Namočite ribu u mlijeku 15 minuta. Ocijedite. U blenderu pomiješajte ribu, krumpir, peršin, češnjak, jaja i maslac. Dodajte malo mlijeka. Ohladite smjesu 30 minuta. Oblikujte krokete pa ih uvaljajte u krušne mrvice i sjemenke sezama. Ispržite u vrućem ulju. Poslužite vruće uz tartar-umak. 

Mediteranska pita

Sastojci: tijesto: 1 i 1/2 šalica brašna, prstohvat soli, 100 ml hladnog maslaca, žumanjak, žličica octa, hladna voda; nadjev: 150 g tunjevine, 150 g dimljene skuše; žlica ulja, glavica luka, timijan, papar, 1/2 šalice naribanog sira, 2 žlice pinjola, crne masline 

Priprema: Pomiješajte brašno i sol. Izrežite maslac na listiće i dodajte ga u brašno. Miješajte dok ne dobijete smjesu koja nalikuje na krušne mrvice. U drugoj posudi pomiješajte žumanjak i ocat te dodajte vode da imate 75 ml tekućine. Pomiješajte s brašnom, uz žustro miješanje vilicom kako bi se sve proželo. Oblikujte kuglu, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Na pobrašnjenoj površini izvaljajte tijesto. 

Pecite na 220°C desetak minuta u kalupu. Zagrijte ulje na tavi, pirjajte luk dok ne postane staklast i dodajte začine. Nadjenite tijesto smjesom. Preko poslažite ribu te pospite sir i pinjole. Pecite dok se sir ne otopi na 180°C. Ukrasite crnim maslinama. 

Fiš paprikaš

Sastojci: 2,5 kg šarana, 150 g štuke, 3 glavice luka, mljevena slatka paprika, mljevena ljuta paprika, 50 ml umaka od rajčice, prstohvat šećera 

Priprema: Ribu očistite i narežite. Na dno lonca stavite usitnjeni luk, dodajte ribu te ulijte vode tako da riba pliva na površini. Umiješajte sok od rajčice i pustite da zavrije. Nakon toga začinite. Vatra neka bude jaka pa kuhajte 20-30 minuta. Prema želji, dodajte feferone. 

Rolice od dimljenog lososa

Sastojci: 300 g krem-sira, 2 žlice vlasca, papar, 350 g dimljenog lososa ili druge ribe prema želji, limun; palačinke: 10 žlica brašna, mlijeko, 1/2 dl mineralne vode, prstohvat soli, 2 žličice kurkume, 2 jaja

Priprema: Pomiješajte brašno s jajima i začinima te dodajte mineralnu vodu i mlijeko tako da dobijete smjesu za palačinke. Ostavite sat vremena pa ispecite palačinke. Pomiješajte krem-sir s limunovim sokom, nasjeckanim vlascem i paprom. Premažite palačinke. Prekrijte ih ribom i zarolajte. Stavite u hladnjak do posluživanja. 

Tart od srdela i inćuna

Sastojci: tijesto: 150 g brašna, 60 g maslaca, 2-3 žlice ulja, sol, 6 žlica hladne vode; nadjev: 150 ml umaka od rajčice, glavica luka, 2 rajčice, 8 fileta srdela, 8 fileta inćuna, papar, mljevena paprika, 30 g ribanog parmezana, ružmarin

Priprema: Prosijte brašno i prstohvat soli pa dodajte maslac narezan na kockice. Mijesite dok smjesa ne postane mrvičasta. Ulijte ulje i vodu pa miješajte. Stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite. Kad dobijete tijesto, stavite ga u hladnjak na dva sata zamotanog u pamučnu krpu. Zagrijte pećnicu na 180°C. 

Izvaljajte tijesto i stavite ga u kalup za tart pa pecite 12 minuta. Izvadite te premažite umakom od rajčica, lukom i rajčicama narezanim na kriške pa dodajte srdele i inćune. Pospite parmezanom, paprikom i paprom te pecite 20 minuta. Izvadite iz pećnice i začinite svježim ružmarinom.

Sarmice od kelja i ribe

Sastojci: glavica kelja, 1/2 kg mljevenoga dimljenog šarana ili kuhanog oslića (prema želji), 3 glavice luka, 2 šalice riže, žlica mljevene crvene paprike, mrkva, peršin, sol, papar, 2 šalice umaka od rajčice, 1/2 žličice šećera. 2 žlice maslinovog ulja, suncokretovo ulje za prženje; zaprška: žlica brašna, 2 žlice ulja, žlica mljevene crvene paprike 

Priprema: Narežite dvije glavice luka, posolite, dodajte šećer i popržite. Naribajte ili sitno narežite mrkvu i peršin. Operite kelj i blanširajte. Osušite kuhinjskom krpom. Mljeveni šaran pomiješajte s lukom, mrkvom, peršinom, začinima, maslinovim uljem i rižom. Nadjenite listove kelja i složite sarme. Stavite ih u duboku posudu. Propirjajte preostalu glavicu luka pa dodajte zapršku i umak od rajčice. Prelijte preko sarmica, ulijte vode i kuhajte na laganoj vatri  dok ne omekšaju.

Recepti su preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata za 1,99 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...