Lifestyle

Komentari 2

Dvije trećine radnika krade po sitno u firmi, evo što je razlog

Dvije trećine radnika krade po sitno u firmi, evo što je razlog

Petina ispitanika priznalo je da su ukrali nešto na poslu jer smatraju da je to u redu jer su preslabo plaćeni, ili zato što ih poslodavac maltretira. Uglavnom kradu olovke, papir i kavu

Čak 68 posto radnika i menadžera u jednoj je anketi iskazalo da su znali nešto ukrasti na poslu. Petina ispitanika čak misli da je to u redu, jer u tvrtki neće ni primijetiti da nešto nedostaje (24 posto ispitanih), nisu dovoljno plaćeni (21 posto), ne mogu si priuštiti kupnju tih predmeta (17 posto) ili je vlasnik tvrtke, gazda, nekorektan prema njima (13 posto). 

Group of successful business people at work in office

Ukratko, čini se da su radnici spremniji ukrasti ako nisu dovoljno plaćeni i ako ih na poslu maltretiraju.

U većini slučajeva, kradu se uredske potrepštine. Tako su 4 od 10 zaposlenika kući ponijeli olovke, četvrtina ih je odnijela papir za kopiranje koji im dobro dođe za bilješke. Uz to, kradu se spajalice, post-it blokići, ljepljiva traka, blokovi, registratori i markeri.

Između 11 i 14 posto ispitanih reklo je da su bili u prilici ukrasti kavu i sokove. Zanimljivo je da je u ovom slučaju uglavnom riječ o manjim tvrtkama. Procjene su da se oko 20 posto potrošnog materijala u tvrtkama ukrade.

Samo 5 posto ispitanih bilo je u prilici da otuđi i skuplje predmete, nešto od tehničke opreme. 

Anketu je naručila tvrtka The Interview Guys, koja se bavi ljudskim potencijalima i posredovanjem u zapošljavanju, a rezultate prenosi portal Fast Company.  

Podataka za Hrvatsku nema, no svakako bi ih bilo zanimljivo vidjeti.   

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci