Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ekstenzije više nisu u modi, u kosi se sada nose češljići...

Ekstenzije više nisu u modi, u kosi se sada nose češljići...
7

Brojne zvijezde poput Christine Aguilere i Britney Spears nosile su ekstenzije, a sada su ih zamijenili češljići. Umeci na češljiće stoje od 80 do 800 kuna

VIDEO

Iako su ekstenzije najbrži put do bujne kose u glamuroznim valovima ili savršeno ravne duge kose, zbog kompliciranog održavanja i puno njege koju zahtijevaju u posljednje vrijeme zamijenili su ih umeci na češljiće. Skupocjene ekstenzije od prave kose nosili su najviši slojevi još u drevnom Egiptu, a umetale su se kompliciranom tehnikom pletenja te su bile alternativa perikama. Međutim, ekstenzije i umeci nikad nisu bili popularni kao perike, iako se u viktorijanskoj Engleskoj uvozilo jako puno kose, od koje je najveći dio išao na izradu umetaka. Trend se nastavio i u 20. stoljeću, kad su se ekstenzije radile od prirodne kose u prirodnim nijansama. Nakon pojave boba pale su u zaborav sve do kraja devedesetih, kada su doživjele povratak. 

Petra Granić iz Studija Etra kaže kako prije deset godina nije bilo važno koliko ekstenzije stoje - bilo ih je važno imati. 

- Nudile su mogućnost da iz kratke kose preko noći pomoću lijepljenja, uplitanja ili ringova žene dobiju dugu kosu. No ima tu i puno mana. Pramenovi koji se povezuju za živu kosu preteški su za njezin korijen pa se događalo da se ona prorijedi. Ekstenzije su ipak ‘mrtve’ pa zbog silnog pranja gube elastičnost i sjaj te izgledaju sve lošije - objašnjava Petra. 

Da su ekstenzije zahtjevne, slaže se i Ivana Budić iz salona Hairy by Ivy. Ističe kako se danas one ne koriste toliko za dužinu kose kao nekada nego za postizanje volumena jer sve više žena želi prirodan izgled i volumen, bez razlike u duljini kose. 

- Ima i klijentica koje žele i dalje dugu i bujniju kosu, ali svjesne su da jedanput na tjedan moraju posjetiti frizera koji prati rast kose i pravilnom njegom produljuje trajnost ekstenzija. One se lijepe na prirodnu kosu, uz tjeme, i zbog toga je potrebno posvetiti vremena njezi i održavanju. Peru se vrlo mlakom vodom i šamponiraju laganim pokretima kako ne bi došlo do petljanja. A postoje i specijalizirane četke i proizvodi za styling. 

Zbog kompliciranog održavanja, osobito jer je stalno na putu, od ekstenzija je odustala i pjevačica Maja Šuput, a posebno su joj bile komplicirane na moru jer bi joj gornji dio kose bio ravan, a donji valovit te, kaže, nisu bile baš lijepe. 

Za snimanja danas koristi umetke na češljiće koje jednostavno izvadi kada je gotova s poslom. Petra otkriva i kako je ponekad teško pogoditi identičnu strukturu ekstenzije jer se najčešće rade od azijske kose, koja je deblja i otpornija od europske.

Maja bez ekstenzija 

Već ih dugo ne nosi. Kaže da su prekrasne kad izađete iz salona, no nepraktične su i teško se održavaju.

Cijena ekstenzija 

Prava kosa je od 25 do 30 kuna po pramenu, umjetna od 16 do 20 kuna po pramenu, a dužina kose varira od 30 do 60 cm.

Umeci na češljiće

Ovisno o dužini trakice, umeci na češljiće stoje od 80 do 800 kuna. 

Povijest jedne frizure

Budući da ‘zvjezdane’ pjevačice i glumice često mijenjaju izgled, a na raspolaganju im je uvijek ekipa stručnjaka za njegu kose, ekstenzije su u njihovu slučaju neizostavni dodatak, ističe Petra Granić. 

Upravo zato su ih prije desetak godina obožavale Christina Aguilera i Lindsey Lohan. Britney Spears pomoću ekstenzija produžila je kosu koju je najviše nosila ravnu, a Victoria Beckham kosi je dala uvojke i glamur. 

Ivana kaže da se ekstenzije od prirodne kose i dalje traže više nego one od umjetne jer se mogu bez problema bojiti, šišati i stilizirati. Umjetna kosa je neprirodnog izgleda i visokoga sintetičkog sjaja, kod topline sušenja gubi na elastičnosti te se petlja. No zbog promjena trendova i popularnosti prirodnog izgleda ekstenzije polako padaju u zaborav, dodaje. 

Modni trendovi uglavnom dođu i prođu. Na početku su smiješni, a onda polako prirastaju srcu, da bi na kraju svima dosadili. Slična stvar dogodila se i ekstenzijama. Isto tako, velik broj tih trendova vrati se i iznova oduševi jer uvijek dolaze nove generacije koje nisu stigle isprobati trend u prvom valu. Osim toga, zanimljivo je kako je popularnost ekstenzija počela opadati u vrijeme svjetske ekonomske krize. Ovaj prilično “skup sport” kada je kosa u pitanju zamijenile su jednostavne frizure koje ističu strukturu kose te tehnike bojenja poput ombrea koje ne traže stalne odlaske frizeru. Čarobni pramenovi koji daju volumen i duljinu na piste su se vratili već 2014., no ovaj put u malo drukčijem obliku. A zvijezde poput Katy Perry, Beyonce i Rihanne nikako se ne žele odreći trenda ekstenzija uz koje svaki dan imaju raskošnu frizuru.

Trendovi 2014. 

Na velika vrata vratile su se perike, ali i ekstravagantne ekstenzije. Vivienne Westwood predlaže duge pletenice od ekstenzija, Alexander Wang rep od ekstenzija drukčije boje od vaše prirodne kose, a Chanel voli prikačene punđe koje se savršeno stapaju s kosom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku