Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ema (12) je najčitateljica 2020.: U godini je pročitala 121 knjigu!

Ema (12) je najčitateljica 2020.: U godini je pročitala 121 knjigu!

Najčitateljicom godine Knjižnica grada Zagreba proglašena je 12-godišnja Ema Bošnjak iz Zaprešića, a tom prilikom KGZ je predstavio novu uslugu, prvu aplikaciju za posudbu e-knjiga za djecu

VIDEO

Izbor najčitatelja jedan je u nizu projekata kojima KGZ nastoji poticati čitanje i ljubav prema knjizi, rekla je na konferenciji za novinare na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice ravnateljica KGZ-a Višnja Cej.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trikovi za sreću: Mazite ljubimca, jedite čokoladu... 01:35

To je posebno važno naglasiti u Godini čitanja, dodala je, a koliko su Knjižnice grada Zagreba uspješne u tome govori i podatak da se svake godine povećava broj njihovih članova.

- U 2020. godini knjižnicu je koristilo više od 150 tisuća građana, odnosno, možemo reći da je svaki peti Zagrepčanin član KGZ-a - istaknula je Cej.

Što horoskopski znakovi mrze u vezi? Različito je za nju i njega
Što horoskopski znakovi mrze u vezi? Različito je za nju i njega

Posebno je izdvojila projekt "Ja čitam", kojim KGZ od 2017. u suradnji s Gradom Zagrebom omogućuje besplatan upis djece od rođenja do navršenih 15 godina starosti. Besplatno članstvo u protekloj je godini koristilo više od 40 tisuća djece, od čega je više od 5200 novoupisanih članova.

Povećanju broja čitatelja među djecom trebala bi pridonijeti i najnovija usluga, posudba e-knjige za djecu putem aplikacije Zaki Book, prve knjižnične aplikacije za posudbu e-knjiga, koja odraslima posudbu e-knjige omogućuje od 2019. godine.

- Od sada to mogu činiti i djeca. Trenutno je dostupno gotovo 40-ak naslova, ali vjerujemo da će ova usluga potaknuti nakladnike da u većem broju izdaju e-knjige namijenjene djeci - kazala je Cej.

Kao pobjednici među 40 finalista za najčitatelja 2020. godine, najčitateljici Emi Bošnjak Cej je uručila iskaznicu za besplatno članstvo u KGZ-u do navršene 18. godine života, te komplet knjiga izdavačkih kuća Mozaika knjiga, Katarine Zrinski, Profila i Školske knjige, dok je najčitateljici tvrtka Microline poklonila tablet.

Ema Bošnjak učenica je šestog razreda osnovne škole i članica Gradske knjižnice Ante Kovačića Zaprešić, a titulu Najčitateljice godine KGZ-a zaslužila je time što je u godini dana u knjižnici posudila i pročitala 121 knjigu, ili više od dvije knjige tjedno.

Kaufland povlači proizvod zbog rizika za zdravlje ljudi: Pronašli bakteriju u namazu od pršuta
Kaufland povlači proizvod zbog rizika za zdravlje ljudi: Pronašli bakteriju u namazu od pršuta

Primajući nagradu, Ema je rekla kako voli čitati avanturističke knjige i fantastiku, a najviše voli čitati nakon škole, prije spavanja, vikendima i praznicima. Najdraže su joj knjige "Princezini dnevnici" (Meg Cabot), "Harry Potter" (J.K. Rawling) i "Artemis Fowl" (Eoin Colfer), a u njima osobito uživa jer se s njihovim junacima lako može poistovjetiti. Ipak, dan bez knjige i čitanja može zamisliti, ali joj rijetko koji dan prođe a da ne čita, rekla je Ema.

Projekt "Najčitatelj godine" KGZ provodi posljednjih 20 godina. Svaka knjižnica od njih ukupno 40 bira svojeg najčitatelja, dijete u dobi od 12 do 14 godina, koje je u protekloj godini pročitalo najveći broj knjiga. Pobjednici svih knjižnica čine top listu na čijem je vrhu dijete koje je među njima posudilo i pročitalo najviše knjiga. Do sada je 21 dijete proglašeno najčitateljem, jer su jedne godine prvo mjesto dijelila dva pobjednika. Riječ je o svestranoj djeci koja godišnje čitaju u većini slučajeva više od stotinu naslova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'