Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Eterična ulja kamilice izliječit će stres, ekceme, glavobolje...

Eterična ulja kamilice izliječit će stres, ekceme, glavobolje...
1

Eterična ulja rimske ili njemačke kamilice koriste se u masažnim uljima, kupkama, ali i oralno te su nezamjenjiva kod glavobolja, njege tijela, kožnih problema, angina, zubnih apcesa...

VIDEO

Destilacijom biljke rimske kamilice (Chamaemelum nobile) dobija se prozirno eterično ulje slatkog mirisa koje podsjeća na med. Eterično ulje rimske kamilice biljni je ekstrakt širokog spektra djelovanja, vrlo cijenjeno u aromaterapiji i prirodnoj kozmetici, kaže nam aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović. S druge strane, eterično ulje njemačke kamilice (Chamomilla recutita) duboke je plave boje te izrazitog protuupalnog i antialergijskog djelovanja.

- Plavu boju daje mu kamazulen, koji sprečava gubitak vlage pa se koristi i kod suhe, dehidrirane i zrele kože. Primjenjuje se i pri tretiranju iritacija, seboreje, atopijskog dermatitisa, psorijaze, akni te alergijskih bolesti, poput astme i alergijskog rinitisa - govori Pažin Morović, spa menadžerica u Laurus Slow Spa Zagreb

Dodaje da se obično koristi u nižim koncentracijama, do dva posto. Dr. Kurt Schnaubelt, osnivač i vlasnik Pacific Institute of Aromatherapy, preporučivao je uzimanje njemačke kamilice oralno kod povišene temperature, što je naročito korisno kod gripe jer pročišćava metabolički otpad koji uzrokuju patogeni mikroorganizmi. 

- Prilikom procesa destilacije obje biljke daju nusprodukte, odnosno hidrolate, tzv. cvjetne vodice, koji se mogu koristiti kao tonici za njegu i čišćenje kože, dodavati u kupke ili kreme. Hidrolati su zapravo destilirana voda zasićena sastavnicama esencijalnih ulja, blažeg i drukčijeg djelovanja od esencijalnih (eteričnih) ulja - pojašnjava nam aromaterapeutkinja te dodaje kako je  široki spektar bolesti i tegoba koje liječi i olakšava eterično ulje kamilice. 

- Rimska kamilica  namijenjena je delikatnim stanjima tijela i uma, kao što su alergije, ekcemi i tjeskoba. Eterično ulje je jaki spazmolitik, a to znači da opušta napete mišiće, olakšava glavobolju i istodobno ublažava posljedice stresa. Izvrsno njeguje dječju kožu, osjetljivu kožu odraslih i crvenilo nakon sunčanja. Djeluje protuupalno i antialergijski pa tako izvrsno tretira upalne i alergijske procese na koži. Jednako tako dobra svojstva ima i njemačka kamilica s izrazitim protuupalnim i antialergijskim djelovanjem - napominje aromaterapeutkinja. 

Budući da rimska kamilica blagotvorno djeluje na kožu, često se dodaje u proizvode za njegu tijela i opuštajuće kupke. Pomaže i kod tretmana zubnih apscesa i angina, kad se primjenjuje pomiješana u vodi i za ispiranje usta. Dokazano je djelovanje ulja kamilice na liječenje upala, osobito u probavnom i mokraćnom traktu. Eterična ulja i hidrolate kupujte u specijaliziranim prodavaonicama jer jedino će ona aromaterapijske kvalitete zadovoljiti navedena djelovanja. 

- Ne nanosite ih nerazrijeđene na kožu i držite se navedenih receptura pa neće biti problema. Eterična ulja rimske i njemačke kamilice sigurna su za uporabu - tvrdi. 

Ulje za masažu s kamilicom i lavandom 

Pažin Morović savjetuje da pomiješate decilitar hladno prešanog ulja po izboru (marelice, badema, konoplje, suncokreta) s 20 kapi eteričnog ulja rimske kamilice i 30 kapi eteričnog ulja prave lavande. Spremite u bočicu od tamnog stakla i koristite za masažu napetih mišića. Možete mješavinu ugrijati na temperaturu tijela prije uporabe. 

Ulje za njegu suhe i osjetljive kože lica

Sastojci: 10 ml macerata nevena, 1 kap eteričnog ulja rimske kamilice 

Priprema: Pomiješajte sastojke i spremite u bočicu od tamnog stakla te svakodnevno koristite tako da utapkate nekoliko kapi u kožu nakon umivanja, savjetuje Pažin Morović. 

Fotolia

Nježno ulje za novorođenčad

Sastojci: 1 dl hladno prešanog bademova ulja (ili macerata nevena u nekom hladno prešanom ulju), 10 kapi rimske kamilice, 10 kapi prave lavande 

Priprema: Pomiješajte i ulijte u bočicu od tamnog stakla te koristite za masažu i njegu novorođenčadi umjesto uobičajena losiona. Manju količinu možete dodati u kupke (oko žličicu mješavine), kaže aromaterapeutkinja.

Ulje kamilice se priprema destilacijom 

U Velikoj Britaniji, gdje raste rimska kamilica, berba cvjetova obavlja se u kasnom lipnju ili tijekom srpnja. Ulje se priprema destilacijom. Jako je važno da se bere u pravo vrijeme jer tada daje najveći prinos eteričnog ulja. Kako bi se otkrio pravi trenutak za berbu, obavljaju se pokusne destilacije svakih nekoliko dana, a ulje se analizira plinskom kromatografijom. 

Testirajte ga na koži prije upotrebe

Iako eterično ulje kamilice slovi kao blago i neiritirajuće, preporuka je testirati ga na koži u razrijeđenom obliku prije konkretne upotrebe. Možete ga razrijediti orahovim, bademovim, maslinovim ili jojobinim uljem. Za površinsku primjenu pomiješajte od 8 do 15 kapi ulja kamilice s 30 mililitara drugog ulja i nanesite na kožu. 

Višestruko jako djelovanje kriju hidrolati kamilice

Hidrolat rimske kamilice koristi se u tretmanu alergijskih bolesti kože i u obliku obloga kod alergijskog konjunktivitisa. S druge strane, hidrolat njemačke kamilice ima protuupalno i antialergijsko djelovanje te se rabi u tretiranju ogrebotina, opeklina, psorijaze te atopijskog i alergijskog dermatitisa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith