Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Eteričnim uljem ružmarina protiv loše cirkulacije

Eteričnim uljem ružmarina protiv loše cirkulacije
1

Probleme s gljivicama riješite eteričnim uljem čajevca, a želite li stopalima vratiti glatkoću birajte lavandu, kaže aromaterapeutkinja Novosel

VIDEO

Znanstvenici istraživačkog centra Maryland otkrili su da na ljudskim stopalima živi više 100 različitih vrsta gljivica, a najčešće ih se može pronaći na petama, ispod noktiju i između prstiju. Većina ih je bezopasna, iako mogu pridonijeti neugodnom mirisu stopala. Tretiranje gljivica na noktima je zahtjevan i dugotrajan proces koji se sastoji od nekoliko koraka pa tako prvo treba pripaziti na prehranu i izbjegavati jednostavne šećere jer su oni hrana gljivicama, a treba i ojačati imunitet.

Aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš Knez preporučuje svakodnevnu kupku sa šest kapi čajevca prethodno nakapanih na jednu žlicu morske soli. Ako ste ih nedavno otkrili ili samo želite spriječiti gljivice, dva puta dnevno mažite zahvaćeno područje mješavinom od 30 ml kokosova ulja, sedam kapi eteričnog ulja čajevca i tri kapi eteričnog ulja lavande koju treba uliti u staklenu posudu i u njoj čuvati - kaže aromaterapeutkinja Mary Novosel. 

Eterična ulja idealna za masažne mješavine za stopala su ružmarin koji pomaže kod bolje cirkulacije, čajevac koji je djelotvoran protiv gljivica te paprena metvica koja daje osjećaj hlađenja nogu onima koji imaju problema s “vrućim” stopalima. Lavanda omogućuje bolji tonus kože, citrusi osvježavaju i pripomažu cirkulaciji, a eterična ulja iz porodice crnogorice daju osvježenje i potiču cirkulaciju.

- Ova eterična ulja možete dodati svojem ulju za njegu stopala ili jednostavno napravite novi pripravak tako da u 30 ml baznog ulja, sezamova, maslinova ili kokosova, dodate oko 15 kapi navedenih eteričnih ulja - dodaje aromaterapeutkina Mary Novosel. 

Stopala je potrebno njegovati kad god stignete, ne samo netom prije “sezone” bosih nogu, jer i znoj može znatno ugroziti lijepa stopala. Sanjate li o njegovanim nogama bez uraslih noktiju, gljivica i kurjih očiju, aromaterapeutkinja Mary Novosel preporučuje da ih učestalo masirate. 
- Kad nanosite ulje ili losion na stopala, nemojte se žuriti, nego si priuštite masažu. Osim što ćete postići snažan relaksirajući učinak, tretirat ćete cjelokupni organizam jer se na stopalu nalazi 7000 živčanih završetaka povezanih sa svim dijelovima tijela - kaže. 

Nakon što rukama rasporedite ulje po stopalu, masažu započnite pokretima glađenja. Na mekanim dijelovima pokreti smiju biti čvršći i dublji, a na područjima gdje se kost nalazi ispod kože pokreti trebaju biti nježniji i blaži. Prstima prođite cijelo stopalo i svaki pojedini prst, a zatim palčevima taban od prstiju do pete. Rubne dijelove tabana također treba obraditi člancima prstiju, a masažu završite glađenjem, pojašnjava Novosel. 

Maska od meda za nježna stopala

Sastojci: nekoliko žlica meda, 1 žličica maslinova ulja

Priprema: pomiješajte med i ulje te namažite dobivenom smjesom stopala. Bilo bi idealno da na noge stavite najlon vrećice i tako držite masku oko 20 minuta. Zatim stopala isperite u mlakoj vodi. Ova maska je dobra protiv zadebljane kože i za općenito mekšu kožu na stopalima, kaže Novosel. 

Piling za stopala od azuki graha i soli

Sastojci: 25 grama azuki graha, 10 grama sitne soli, 50 ml ulja suncokreta, 15 ml biljnog glicerina, 10 kapi et. ulja paprene metvice, 5 kapi et. ulja ružmarina, 5 kapi et. ulja lavande

Priprema: U mlincu za kavu usitnite grah te ga u zasebnoj zdjeli pomiješajte sa soli. Zatim dodajte ulje i glicerin pa umiješajte u pastu. Dodajte eterična ulja, promiješajte i spremite pastu u posudu. Piling će osvježiti stopala i potaknuti cirkulaciju. 

Uljna kura za nokte

Sastojci: 5 ml avokadova ulja, 5 ml ricinusova ulja, 5 ml maslinova ulja

Priprema: Ulja izmiješajte i ulijte u posudu. Jednom tjedno nanesite na oprane i suhe nokte. Nije potrebno ispirati. Sva tri navedena ulja imaju snažno antioksidativno djelovanje, a zbog visoke koncentracije omega-3 kiselina i vitamina E sprečavaju starenje kože. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru