Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Evo kako možete uštedjeti na grijanju kad sezona započne

Evo kako možete uštedjeti na grijanju kad sezona započne
7

Svako ljeto zaboravimo koliko bismo trebali cijeniti te niske režije, jer pravi jesenski računi zadaju nam vrtoglavice. Pronašli smo načine na koje da smanjite bar jedan

VIDEO

Većina savjeta ne iziskuju ništa više od vremena i truda, ali postoje i zahvati koje možete napraviti u vašem kućanstvu, koji su skuplji, no dugoročno isplativiji.

Jedan od savjeta koji iziskuje potrošnju je ugradnja termostata kojeg možete programirati da radi određene radnje. Danas postoje čak i oni kojima možete upravljati mobilnim aplikacijama. S posla uključite grijanje, iz kreveta ga smanjujete.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi zbog kojih će vaši računi biti manji

Pokretanje videa...

24sata Video 00:50

Na manje račune možete utjecati smanjenjem vašeg komfora. Prije nego što pojačate grijanje razmislite o tome da televizor gledate zamotani u dekicu, a da se po kući krećete u toplim čarapama. Čini se neznatnim, no ušteda je sigurna.

Jedan od dobrih savjeta je svakako taj da grijanje smanjite tijekom kuhanja ili tuširanja, jer su temperatura od peći i para od tuširanja dovoljni za grijanje prostora u kojem se nalazite. Kad završite s tuširanjem, vrata kupaone držite širom otvorenima, kako bi zagrijala okolni prostor, a uz to će se širiti i ugodni mirisi šampona i gelova za tuširanje. Isto se odnosi i na kuhinjska vrata (osim ako niste baš dinstali luk). Ovaj savjet okrenite naopako kada prostorije ne koristite. Naime, ukoliko imate praznu sobu ili su vam djeca za vikend otišla baki i djedu, grijanje u tim prostorijama ugasite, a vrata držite zatvorenima. To se ne odnosi na podrum koji valja lagano zagrijati, kako pod iznad podruma ne bi bio prehladan.

Još je jedan od savjeta da tijekom noći navučete zastore ili spustite rolete na vašim prozorima i staklenim vratima. Mnogo se toplog zraka izgubi zbog neznanog "dihtanja" prozora i vrata. Tijekom dana dopustite da koja zraka sunca uđe u kuću, pa razmaknite zastore.

Pokretanje videa...

24sata Video 00:35

Jedna od stvari koje s vremena na vrijeme svakako morate provjeriti je ispravnost vaše peći. Možda nećete proći prejeftino na servisu, no što peć bolje radi, to manje troši, a ako radi ispravno produžujete joj vijek trajanja. Isto tako trebali biste provjeriti je li sve u redu s vašom izolacijom. često se topao zrak "izgubi" kroz loše izolirane dijelove ispod utičnica i svih dijelova na koje ste nekad nešto montirali ili prepravljali. Dobru izoliranost možete provjeriti ukoliko kraj "sumnjivih mjesta" zapalite svijeću i promatrate dim. Ukoliko on ima ravan trakt, sve je u redu, no ako se stvaraju "valovi", sigurno vam negdje "pušta".

Ono što je vjerojatno najveći problem su dotrajale brtve na prozorima i vratima. Istraživanja pokazuju da je loša spojenost zidova i vrata ili prozora odgovorna za otprilike 25 posto gubitka topline. Stoga provjerite imate li kakve pukotine na brtvama, a i ako ih imate desetljeć(e)/ima, promijenite ih bez obzira na pukotine.

Zadnja, ali ne i najmanje bitna stvar je ta da ljudi često prekrivaju svoja grijaća tijela. Ona stoje iza predugačkih i preteških zastora, prekrivena su rubljem, knjigama i lončićima s cvijećem. No na taj način grijaće tijelo ne postiže svoj inicijalni cilj, odnosno puno teže se toplina širi prostorijom. Jasno je da ponekad morate vrlo brzo osušiti rublje, no nepotrebne stvari maknite od grijaćih tijela.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku