Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
34 komentara

Evo što svaki vozač mora sam znati zamijeniti na svom autu

Ne morate biti mehaničar kako biste posjedovali automobil, no postoje neke osnovne stvari koje biste na svom vozilu morali znati zamijeniti ili izmjeriti sami bez potrebe da vozite u najbliži servis

Foto: Dreamstime
34 komentara

Provjerite popis i naučite neke nove vještine ako ih već niste stekli. Evo što morate znati:

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Provjeriti tlak u gumama

Sve gume otpuštaju zrak, pa biste ih trebali provjeravati jedanput na mjesec. Uvijek koristite isti mjerač i provjerite pritisak odmah tijekom jutra, a ne nakon što ste dugo vozili ili je auto stajao na suncu. Uvijek dodajte zrak kako biste podesili tlak u skladu s uputama proizvođača, ali pritom koristite upute na naljepnicama na vratima vozača, a nikad nemojte napumpati gumu do maksimalnog pritiska koji je označen na njoj. Preporučeni pritisak u gumama bazira se na težini vašeg vozila, a ne na vrsti ili proizvođaču gume.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

2. Zamijeniti brisače

Nije teško otkriti kada vam trebaju novi brisači. Pritisnite gumbić koji će istisnuti tekućinu za stakla, a zatim uključite brisače. Trebali bi obrisati vjetrobransko staklo, no ako zapinju ili nisu dobro odstranili tekućinu, vrijeme je za zamjenu. Trgovine koje prodaju automobilske dijelove prodaju dosta jeftinih brisača, no u ovom se slučaju radije oslonite na brand. Takvi su brisači skuplji, ali imaju kvalitetnije gumice na brisaču, bolju UV zaštitu i dulje traju. Na pakiranju stoje upute za montiranje. Osigurajte se da ste ga dobro pričvrstili, jer ako sklizne tijekom vožnje može snažno udariti u vjetrobransko staklo i oštetiti ga.

metacafe Ženu 'usisala' turbina dok je sjedila na automobilu

3. Provjeriti razinu ulja

Uzmite krpu, otvorite haubu i uzmite šipku za mjerenje razine ulja. Ako ne znate gdje stoji, potražite savjet u uputstvima za uporabu koja ste dobili s automobilom. Krpom obrišite šipku i umetnite je predviđenu cijev. Pritom provjerite jeste li uspjeli umetnuti cijelu šipku. Tada je ponovo izvucite i provjerite razinu ulja. Vidjet ćete dvije oznake na kojima stoji: Pun ili Dodati. Ako se čini da je ulje ispod razine "Dodati", svakako ulijte još ulja, do razine "Pun".

Foto: Pixabay

4. Provjeriti dubinu utora na gumama

Zaboravite na trik s novčićem kako biste provjerili dubinu utora na auto gumama. Za to postoji alat kojeg jeftino možete kupiti u bilo kojoj trgovini auto dijelovima, a pruža najpreciznije rezultate. Mjerite dubinu u rubnim dijelovima gume, te u sredini. Rezultat bi trebao biti isti. Ako nije, automobil vam možda treba centrirati.

PROMO Kvar na automobilu, izgubljena prtljaga – događaji koje ne želimo na godišnjem

5. Kako pokrenuti akumulator

Većina vlasnika automobila kad - tad će se susresti s praznim akumulatorom. Stoga valja znati kako ga pokrenuti. Nije teško ni komplicirano, osobito ako slijedite jednostavne upute.

1. Pričvrstite pozitivnu klemu na pozitivni terminal slabog akumulatora. Osigurajte se da drugi kraj ne dodiruje motor ili drugi dio automobila jer bi se mogle pojaviti iskre.

2. Pričvrstite drugi kraj pozitivne kleme na dobar akumulator

3. Pričvrstite negativni (crni) kabel na negativni terminal dobrog akumulatora

4. Pričvrstite drugi kraj negativnog kabla na čisti metalni dio poput nosača u autu sa slabim akumulatorom. Klemu držite podalje od akumulatora, bilo kojih pomičnih dijelova te sustava za gorivo.

5. Nakon što vozilo upalite, nekoliko minuta držite lagani gas na tek upaljenom automobilu. Kleme, odnosno kablove, skinite redoslijedom obrnutim od stavljanja.

Ili jednostavno preskočite taj dio i kupite auto starter.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

6. Provjeriti filtere za zrak motora

Provjera i zamjena filtera je jako jednostavna. Mijenjate ih prema vlastitoj procjeni, a ne prema servisnim uputama proizvođača. Izvucite filter i pogledajte ga. Ako je iznimno prljav, zamijenite ga. Pritom možete usisavačem očistiti kućište za filter.

ISPROBANO! Genijalan trik kako da se vrata na automobilu nikad ne zalede

7. Napuniti posudu s tekućinom za pranje vjetrobrana

Ovo se čini jako jednostavno, no ako ne znate gdje se u autu smjestila posuda s tekućinom za pranje vjetrobranskog stakla, može biti problem. Stoga provirite pod poklopac motora i doznajte gdje je spremnik. Uvijek u autu imajte rezervnu bočicu s tekućinom u slučaju da negdje zaglavite, a nemate gdje kupiti tekućinu. Ako znate kako, tekućinu možete izraditi i sami.

Foto: Dreamstime

8. Oprati automobil

Ne morate biti stručnjak kako biste svoje vozilo dobro oprali i očistili. Ako to činite sami, možda uštedite nešto novca. U suprotnom, uvijek možete platiti specijaliste u autopraonama koji će vaš auto dovesti do sjaja, piše rd.com.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message