Lifestyle

Komentari 28

Evo zašto u odjeći nikad ne biste trebali sjedati na krevet

Evo zašto u odjeći nikad ne biste trebali sjedati na krevet

Ako vas djevojka zamoli da joj ne sjedite na krevetu, nemojte se odmah uvrijediti. Radije slijedite njezin primjer, jer ne znate što ste sve na svojoj odjeći prikupili tijekom dana

Tijekom dana na svojoj odjeći prikupimo brojne nečistoće, uključujući bakterije, prašinu, grinje pa i viruse. 

- Bakterije na odjeći mogu živjeti tjednima, pa čak i mjesecima - tvrdi dr. Philip Tierno iz Odjela za mikrobiologiju i imunologiju Sveučilišta u New Yorku.

Dodaje da čak i nova odjeća može biti zaražena bacilima, pa stoga savjetuje ljudima da skinu hlače ili majicu u kojoj su boravili tijekom dana prije nego što sjednu ili legnu u svoj krevet. Ovo pravilo trebali biste primjenjivati i na goste, piše Bright Side.

POGLEDAJTE VIDEO:

Infekcije, osip, pa čak i buhe

Najčešći uzrok akni na prsima i leđima je masna odjeća koja na sebe privlači prljavštinu, prašinu, znoj i mrtve stanice kože. Općenito, ljudsko tijelo odbaci oko pola milijuna stanica kože te oko litru znoja na dan.

Prljavom odjećom sve ćete to prenijeti u svoj krevet, a to može prouzročiti kožne infekcije i osipe. Dodatno, na odjeći možete u svoj dom izvana unijeti i buhe.

Odjećom ste dodirivali doslovno sve

Promislite što ste sve tijekom dana dotaknuli: stolac u tramvaju ili autobusu na kojem ste sjedili, možda ste se naslonili u liftu, ili ste sjeli na klupu u parku. A sad promislite koliko je ljudi prije vas bilo na tim mjestima.

Biste li ih pozvali da vam sjednu na krevet? Kad počnete primjećivati što sve na ulici dotaknete odjećom, dvaput ćete promisliti prije nego što netko izvana uopće dotakne vaš krevet.

Krevet je zona sigurnosti

Kad navečer legnete u krevet, trebali biste se osjećati sigurno i zaštićeno dok uranjate pod toplu dekicu ili grlite svoj jastuk. Krevet je mjesto na kojem se odmarate, opuštate i prikupljate snagu. Dapače, mozak ga povezuje s odmorom, pa na taj način sama ideja toplog i sigurnog kreveta doprinosi boljem snu.

Stručnjaci s Harvarda stoga savjetuju da u krevet ne donosite posao, laptop odložite u radnoj sobi ili nekom drugom prostoru. Goste također primajte u dnevnom boravku ili u kuhinji, a izbjegavajte da vam ulaze u spavaću sobu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

 

Najčitaniji članci