Gastroputovanje: I dok se kod nas tradicionalno poslužuju uz luk i slaninu, u svijetu se krumpirove pole nadijevaju pesto-umakom, škampima, začinima, grahom...
Fantastične krumpirove pole jedu se s rajčicama, pestom...
Ovaj neprocjenjivi dio hrvatske gastronomije tradicionalno se poslužuje uz slaninu i luk, a u novije doba uz suhe kobasice, pršut, sir škripavac ili razne salate. Osim Hrvatske, a osobito Like, za polama od krumpira luduje cijeli svijet. Poželite li se uz pole otisnuti na malo gastroputovanje, možete ih poslužiti kao španjolske tapase s raznolikim nadjevima od škampa s češnjakom te andaluzijskih začina: šafrana, cimeta, muškatnog oraščića i sezama, ili ih jednostavno premazati bogatim slojem talijanskog pesta... Pustite mašti na volju.
Mirisne pole s govedinom
Sastojci: 6 krumpira, 330 g mljevene govedine, luk, 3 češnja češnjaka, 3/4 šalice kukuruza, 3/4 šalice graha iz konzerve, rajčica, 2 žličice nasjeckanog peršina, žličica čilija, 1/2 žličice mljevene paprike, 1/4 žličice kumina, sol, papar, maslinovo ulje, 3/4 šalice naribana sira, peršin za ukras
Priprema: Pomiješajte čili, papriku i kumin. Zagrijte dvije žličice ulja pa na njemu popržite meso. Dodajte luk i češnjak te ubacite rajčicu, grah, kukuruz, pomiješane začine, sol, papar i peršin. Kuhajte desetak minuta. Krumpire u kori malo izbodite i premažite uljem. Pecite ih 50 minuta na 200 °C.. Kad se ohlade, prerežite ih na polovice i izdubite sredinu, koju možete upotrijebiti za juhu od krumpira. Kore ponovno premažite uljem i vratite u pećnicu na još deset minuta. Zatim ih napunite mješavinom od mesa, pospite sirom i vratite u pećnicu da se sir rastopi. Prije posluživanja ukrasite peršinom.
Krumpiri s namazom od pesta i graha
Sastojci: 4 krumpira, 1,5 l vode, 1/2 žličice soli, 2 žličice bučina ulja, 400 g graha iz konzerve, 1/3 šalice pesta, rajčica, 8 maslina, 1/3 šalice fete
Priprema: Narežite krumpire na polovice pa ih kuhajte u kori u slanoj vodi oko 30 minuta. Zatim ih obrišite kuhinjskim papirom. U tavi na ulju popržite krumpir s obiju strana. Premažite ih mješavinom graha i pesta pa preko svega stavite mješavinu maslina, rajčica i sira.
Krumpirići s rajčicom
Sastojci: 10 malih krumpira, maslinovo ulje, 1/4 žličice nasjeckanog češnjaka, 40 dag ribanog sira, 40 dl kiselog vrhnja, veća rajčica, mladi luk, sol, papar
Priprema: Krumpire u kori nabodite vilicom pa pecite 30 minuta na 180 °C. U međuvremenu nasjeckajte rajčicu i mladi luk, a sir pomiješajte s češnjakom, solju i paprom. Izdubite ohlađeni krumpir, sredinu možete upotrijebiti kasnije za pire. Kore premažite maslinovim uljem, pecite 20 minuta, izvadite pa napunite sirom. Ubacite u pećnicu na još pet minuta pa izvadite iz pećnice te napunite smjesom od rajčice, luka i vrhnja. Još malo popaprite.