Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

FDA: Kreme protiv akni mogu izazvati alergijske reakcije

Moguće posljedice su zatezanje u grlu, otežano disanje, nesvjestica i natečene oči, a takve su reakcije izazvale Neutrogena, MaxClarity, Aveeno i Clean & Clear

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Kreme protiv akni koje se dobivaju bez recepta mogu biti opasne za zdravlje, upozorava Američko udruženje za hranu i lijekove (FDA). One mogu uzrokovati ozbiljnu alergijsku reakciju, potencijalno opasnu po život. Među kremama koje su izazvale takve reakcije su Proactiv, Neutrogena, MaxClarityOcy, Ambi, Aveeno i Clean & Clear, piše Fox News

Moguće posljedice su zatezanje u grlu, otežano disanje, nesvjestica i natečene oči, lice, usne te jezik. Korisnici koji iskuse te simptome trebali bi odmah prestati koristi kreme, upozorava FDA. Isto se preporučuje ako se pojave svrbež i osip. Prvi se simptomi najčešće pojave već nekoliko minuta nakon korištenja, ali mogu se pojaviti i nakon nekoliko dana. 

Ozbiljni simptomi su rijetki, a u razdoblju od 1969. do 2013. godine FDA je zaprimila 131 pritužbu. Nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj, ali u 44 posto slučajeva bio je potreban posjet liječniku. 

Simptomi se povezuju s kremama koje sadrže salicilnu kiselinu i li benzoil peroksid, ali ne može se sa sigurnošću utvrditi uzrokuju li ih sastojci pojedinačni ili pak kombinacija istih. 

- Na deklaracijama tih preparata ne spominju se moguće alergijske reakcije. To je važno napomenuti jer korisnik na to ima pravo, a ujedno će i znati kako postupiti ako se pojavi alergijska reakcija - istaknula je dr. Mona Khurana iz FDA. 

Nove preparate najbolje je prvo testirati. Preporučuje se nanijeti malu količinu na jedan dio lica i to najmanje tri dana. Ako se ne pojavi simptomi, može se nastaviti koristiti, dodala je. 

Češće reakcije na kreme protiv akni su pečenje, suhoća, svrbež, ljuštenje kože, crvenilo i blage otekline. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message