Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Festivalski sadržaji koje nikako ne smijete propustiti ovo ljeto

Festivalski sadržaji koje nikako ne smijete propustiti ovo ljeto

Festival tolerancije poziva na sjajne filmove, a među njima ne propustite nagrađivani izraelski film Poticanje te finsku romantičnu komediju - Aurora

30. lipnja 2020. – Događaj koji je potresao cijeli svijet, iscrpan prikaz atentata na izraelskog premijera Yitzhaka Rabina 1995. u režiji odličnog Yarona Zilbermana, nagrađivani film Poticanje, naslov je koji se ne propušta. 

Pogledajte ga u četvrtak, 2. srpnja, u 21 sat i 15 minuta na zagrebačkom Bundeku u sklopu 14. Festivala tolerancije. Film donosi jedinstven pristup, pogled iz perspektive atentatora i odličan je ambasador suvremene izraelske kinematografije koja posljednjih godina sjajno izgleda i redovito nudi po nekoliko iznimnih filmova godišnje što je za svaku malu kinematografiju velika stvar. 

”Redatelj Zilberman vrlo umješno spaja igrane dijelove s arhivskim materijalima, ne libi se u svoj nominalno igrani film staviti snimke informativnih emisija i dokumentarističke kadrove što cjelini daje visok stupanj autentičnost. Istodobno sve ti redateljski postupci svjedoče i o njegovoj visokoj umješnosti i uopće filmskom znanju. Prikaz atentata iz očišta atentatora u ovom je filmu posebno vrijedan jer dajući sve aspekte njegove radikalizacije slika vrlo slojevitu karakternu sliku koja i u najmanjim detaljima prikazuje djeliće mozaika zvan zločinački um”, kaže Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Film Poticanje prikazuje jedan od najšokantnijih događaja u izraelskoj povijesti, koje je u potpunosti promijenilo izraelsko društvo, smatra veleposlanik Izraela Ilan Mor, koji će dati uvodnu riječ prije početka filma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

”Pouka tog nemilog događaja, te traume, je nešto što izraelsko društvo još nije u potpunosti naučilo. Kao društvo i kao pojedince čeka nas dug put dok ne shvatimo i ne usvojimo pouke. Izrael je mlada država koja još pronalazi svoj identitet – mi smo država koja se sastoji od židovskih imigranata iz cijelog svijeta koji su sa sobom donijeli različitu povijest, kulturu i običaje. Postoje mnogi problemi koji su i dalje tema debata u Izraelu, a odnos između sekularnih i ortodoksnih Židova jedna je od njih. Izrael je jedina židovska država na svijetu i kao takva je usredotočena na očuvanje naše židovske kulture i naslijeđa, no istovremeno je to i moderna država koja je usvojila međunarodne vrijednosti demokracije, jednakosti, slobode govora. Te dvije istine moraju naći načina da koegzistiraju i upravo to je srž procesa izgradnje i oblikovanja našeg društva. To je posao koji nikad ne prestaje”, rekao je Ilan Mor.

Gost festivalskog petka je mađarski režiser László Illés, a njegov Pastir tematizira holokaust kroz priču spašavanja Židova. U petak ne propustite ni Auroru, finsku romantičnu komediji u režiji Miie Tervo o ljubavi partijanerice Aurore i Iranca Dariana.

Važna je informacija i kako je zbog loših vremenskih prilika filmski program drugog dana odgođen. Tako je prvi film iz Trilogije ljubavi: Skidanje odgođen za utorak, u srijedu će biti prikazan drugi dio, Vezanje, a treći dio Trilogije, Rođenje, kao i film Dijete ljubavi, prikazat će se u nedjelju.

Organizator poziva sve da budu odgovorni prema sebi i drugima te nose maske i pridržavaju se preporuka izdanih od strane HZJZ-a.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'