Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Fini namazi: Maslac od meda i kikirikija ili oraha, lješnjaka...

Fini namazi: Maslac od meda  i kikirikija ili oraha, lješnjaka...
1

Prstohvat soli, javorov sirup ili med te vanilija naglasit će okus orašastog maslaca koji namažite na palačinke, kruh ili dodajte u kreme. Najlakše ih je pripremiti u blenderu ili multipraktiku

VIDEO

Maslac od kikirikija bez dodanih dodanih šećera, ulja, soli i konzervansa je odličan izvor nezasićenih masti biljnog podrijetla, savjetuje nutricionistički tim Zdrave Krave. Orašasti plodovi štite od bolesti srca, obiluju blagotvornim antioksidanskima i mineralima. Osim što su ukusna grickalica, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacije, orasi i pekan orasi lako se miksaju u slatke namaze.

Pripremaju li se kod kuće, ne sadrže štetne konzervanse, šećere i masti. Najlakše ih je pripremiti u blenderu ili multipraktiku, no prije miksanja provjerite je li vaš uređaj primjeren za usitnjavanje orašastih plodova. Stavite 2-4 šalice orašastih plodova u mikser, kratko pulsirajte, pa isključite uređaj da se ne pregrije. 

Nakon usitnjavanja i veći komadi će se pretvoriti u prah, pa u suhe grudice. Za nešto manje od deset minuta orašasti plodovi i sjemenke počinju ispuštati ulja, a to će usporiti okretaje sjeckalice blendera. Kako biste pojednostavili i ubrzali daljnje miksanje, možete dodati žlicu kokosova ulja ili nekog drugog neutralnijeg okusa.

Za malo slatkoće u maslac, pred kraj miksanja, po želji dodajte žlicu javorova sirupa ili meda, a za bolju aromu žlicu vanilija paste ili vanilije u prahu. Ovisno o uređaju, nakon 15 minuta, dobit ćete okusom neodoljiv i zdrav domaći maslac od orašastih plodova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koristiti ga možete kod pripreme slastica, obogatiti njime slatke kreme, umiješajati u biskvitna tijesta ili umočiti jabuke i banane pa poslužiti slatke ražnjiće. Maslac od orašastih plodova odličan je dodatak i dražesnim desertima u čaši pa ga dodajte slojevima voća, čokolade i šlaga. Odlično povezuje i usitnjene kekse ili suho voće koje se miješa u smjesu za kolače i torte bez pečenja.

Poslužite ih i s pohanim kruhom, dodajte u jutarnji smoothie kako bi bio gušći i kremastiji, ubacite u zobene pahuljice ili u smjesu za muffine. Za grickanje u prirodi ili druženje s prijateljima ispecite štapiće od tijesta ili grisine pa ih poslužite uz slatki namaz.  Bademi ispuštaju manje ulja nego drugi orašasti plodovi pa kod pripreme maslaca dvije šalice možete pomiješati s jednakom količinom oraha.

Želite li čisti bademov maslac, pomiješajte četiri šalice badema s dvije žlice kokosova ulja i meda, prstohvatom cimeta i morske soli. Indijski oraščić sadrži više ulja od badema i sjemenki suncokreta pa je za njegovu preobrazbu u maslac potrebno puno manje vremena. Kako bi orašasti plodovi i sjemenke pustile veću količinu masnoće, a namaz dobio bogatiji okus, možete ih tostirati ili desetak minuta peći u pećnici. Odlična baza su i pekan orasi. Dvije šalice oraha pecite u pećnici 3-4 minute i miksajte u blenderu s dvije žlice vanilije u prahu. 

Poigrajte se i kombinacijama sastojaka dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara. Pomiješajte šalicu kokosova brašna sa šalicom indijskog oraščića ili izmiksajte dvije žlice limunova soka s oljuštenim neslanim pistacijama i maso maslinova ulja neutralnog okusa.

Mješavina će u početku biti zrnasta, ali će se ubrzo pretvoriti u glatki namaz. Kupovne namaze od lješnjaka i čokolade zamijenite zdravijom verzijom domaćeg namaza. Pola šalice otopljene kvalitetne tamne čokolade, s većim udjelom kakaa, izmiksajte s dvije šalice lješnjaka i dvije žlice kakaa. Kao bogat izvor željeza i drugih minerala za domaće maslace iskoristite sjemenke bundeve te mirisne začine. 

Top savjeti:

  • Osnovni recept je uvijek isti - orašaste plodove prema želji popecite u pećnici ili na suhoj tavi pa izmiksajte. Tijekom miksanja povremeno ugasite aparat i pokupite komadiće koji su se zalijepili za stijenke te ih gurnite prema oštricama. Prema želji zasladite. 
  • Orašaste plodove u pećnici pecite od 10 do 15 minuta na 210°C. 
  • Kokosov maslac pripremite od dvije šalice kosova brašna, žlice šećera i malo vanilije. Odličan je u biskvitima i kremama. 
  • Maslac od orašastih plodova može stajati u staklenci, u hladnjaku nekoliko tjedana. Kako bi dulje trajao najbolje ga je zasladiti ili dodati prstohvat soli pred sam kraj miksanja, a možete ga aromatizirati cimetom ili drugim začinima.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku