Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
32 komentara

Zaranja pod goleme ledenjake i otkriva podvodni svijet divova

Letite kroz vodu i najednom ugledate ovaj svemir dolje, tako slučajan, lijep i fascinantan, opisao je fotograf Tobias Friedrich trenutke tišine koje je proveo pod ledenim monstrumom uz Grenland

Foto: Instagram/Tobias Friedrich
32 komentara

Njemački je fotograf Tobias Friedrich još 2012. sebi zadao jednu misiju: da uz pomoć svog fotoaparata ljudima pokaže kakve sve ljepote krije Grenland. 

Zato je u kolovozu 2012. otputovao na jugoistok Arktičkog otoka i zaronio uz obalu grada Tasiilaq uz ledenjake koji su plutali niz obalu. Iznad vode su izgledali nazubljeno, kaže Friedrich, ali ispod su bili okrugli, poput 'divovskih loptica za golf'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli TOBIAS FRIEDRICH (@_below_surface_)

Jedno putovanje mu nije bilo dovoljno. Ni dva. Tako se Friedrich vratio i treći put prošlog ožujka, u vrijeme kad je fjord Tasiilaq Fjord zaleđen.

Svaki je dan dva fotograf sa još jednim roniocem s motornim sanjkama obilazio ledenjake i tako puna dva tjedna - dok napokon nisu pronašli tri 'ulaza' u ledeni brijeg, svaki oko 50 cm debeo.

MISIJA 'POSEJDON' Dubrovački policajci spasili su 36 migranata u Egejskom moru
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli TOBIAS FRIEDRICH (@_below_surface_)

Slana je voda bila temperature minus 2,7 C stupnjeva, otprilike hladna koliko može da se ne smrzne. Friedrich je na sebe nabacio odijela, ali lice mu je ostalo izloženo pa su mu usne u samo pet minuta usne utrnule. Pokušao je, kaže, ne razmišljati o hladnoći i o ledenoj ploči koja ga je zarobila odozgo, ili o tami koja se protezala stotinama metara ispod nje.

- Nema dolje mjesta za pogreške - kaže on. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli TOBIAS FRIEDRICH (@_below_surface_)

Sedamdeset stopa niže, Friedrich je napokon uspio uživati u zadivljujućem pogledu na ledenjak i snimiti na stotine fotografija od kojih mu je jedna (prva gore, naslovna) donijela i prvu nagradu na prestižnom Ocean Art Underwater natjecanju - a prikazuje ronioca ispod 'bijelog trbuha ledenjaka', većeg od kita.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli TOBIAS FRIEDRICH (@_below_surface_)

Mala svjetla koja je imao osvjetljavaju obrise odozdo, dok se dnevno svjetlo probija odozgo.

TZV. MIMOZA Kockice smrznutog šampanjca dat će fantastičan okus juiceu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli TOBIAS FRIEDRICH (@_below_surface_)

- Letite kroz vodu i najednom ugledate ovaj svemir dolje, tako slučajan, lijep i fascinantan - opisao je fotograf trenutke tišine koje je proveo pod ledenim monstrumom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message