Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Gelovi za bebe pomažu da rane brže zacijele i zadržavaju vlagu

Gelovi za bebe pomažu da rane brže zacijele i zadržavaju vlagu

‘Šamponi’ za bebe u pravilu sadrže prirodne tvari iz pšenice, soje i cvijeća. Sadrže vitamine i proteine, uništavaju bakterije, a zahvaljujući ovlaživačima čuvaju vlažnost kože

VIDEO

Voda i tvari koje uklanjaju prljavštinu osnovni su sastojci proizvoda za pranje kose i tijela male djece. Da bi se proizvod lakše koristio stavlja se i kuhinjska sol. 

Kad je dodana u određenoj količini, sol zgušnjava proizvod koji tako neće jednostavno “iscuriti” iz ambalaže. Sredstva za higijenu djece uobičajeno se pakiraju kao 2 u 1 proizvodi. To u ovom slučaju znači da se mogu koristiti za pranje kose i tijela. Zajedničko im je i da uništavaju bakterije, djelujući antiseptički, a da čišćenje ne bi dovelo do prekomjernog isušivanja nezaobilazni su ovlaživači za očuvanje normalne vlažnosti kože.

Često su proizvodi za čišćenje dječje kože parfumirani, no stavljaju se manje količine provjerenih mirisnih sastojaka, za razliku od količine i vrsta koje se stavljaju kod parfema. Često se mogu pronaći citral - smjesa prirodnih spojeva ugodna mirisa, geraniol iz ruže, citronelol iz geranija i slični.

Budući da bi prečesto pranje moglo dovesti do isušivanja kože i tjemena, prisutne su tvari poput glicerola, uree, proteina iz pšenice i soje te mnoge druge. 

Glicerol za glatku kožu

Zajednička im je uloga vlažiti kožu te pomagati pri zadržavanju vlage u koži i na njezinoj površini. U dječjim gelovima mogu se pronaći i tvari iz biljaka poput aloe vere te različita biljna ulja koja njeguju i štite dječju kožu. Takve tvari najčešće sadrže vitamin E. 

Snalažljivi tata otkrio je kako uspava sina u manje od minute
Snalažljivi tata otkrio je kako uspava sina u manje od minute

Glicerol je među najpoznatijim tvarima u kozmetičkoj industriji. Sastavni je dio spojeva koji izgrađuju biološke membrane te masti i ulja, a povećava vlažnost i glatkoću kože. 

Paziti na sluznice

Čest i dragocjen sastojak je i pantenol koji se u organizmu pretvara u vitamin B5. Osim što je izvrstan ovlaživač, može ubrzati zacjeljivanje rana, primjerice kod nadražene kože. 

U proizvodima za pranje dječje kože i kose, čije smo deklaracije analizirali, nema konzervansa iz reda kontroverznih parabena. Proizvodi namijenjeni higijeni djece u pravilu su blaži po sastavu nego oni za pranje odraslih, no treba se držati preporuke proizvođača o njihovu korištenju. Svakako treba izbjegavati dodir sa sluznicama te paziti na temperaturu vode, trajanje pranja i količinu gela koji se upotrebljava. 

Za inteligenciju djece i navike u spavanju 'krivi' su geni majke
Za inteligenciju djece i navike u spavanju 'krivi' su geni majke

Dobri su i za odrasle

Iako su ovi preparati namijenjeni za svakodnevno korištenje, većina stručnjaka iz područja dermatologije tvrdi da u pranju ne treba pretjerivati. Dječja je koža iznimno osjetljiva, tanja je nego koža odraslih i sklonija isušivanju. 

Pri proizvodnji dječjih gelova za pranje naglasak je na smanjenom broju sastojaka. To se odnosi i na broj i vrstu mirisnih sastojaka te na vrste konzervansa koji sprečavaju kvarenje dječjih gelova za tuširanje. Ove proizvode bez straha mogu koristiti i odrasli. 

 

VIDI OVO: KVIZ - KOLIKO SI ZLOČEST

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru