Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Gelovi za bebe pomažu da rane brže zacijele i zadržavaju vlagu

‘Šamponi’ za bebe u pravilu sadrže prirodne tvari iz pšenice, soje i cvijeća. Sadrže vitamine i proteine, uništavaju bakterije, a zahvaljujući ovlaživačima čuvaju vlažnost kože

Foto: Dreamstime
2 komentara

Voda i tvari koje uklanjaju prljavštinu osnovni su sastojci proizvoda za pranje kose i tijela male djece. Da bi se proizvod lakše koristio stavlja se i kuhinjska sol. 

Kad je dodana u određenoj količini, sol zgušnjava proizvod koji tako neće jednostavno “iscuriti” iz ambalaže. Sredstva za higijenu djece uobičajeno se pakiraju kao 2 u 1 proizvodi. To u ovom slučaju znači da se mogu koristiti za pranje kose i tijela. Zajedničko im je i da uništavaju bakterije, djelujući antiseptički, a da čišćenje ne bi dovelo do prekomjernog isušivanja nezaobilazni su ovlaživači za očuvanje normalne vlažnosti kože.

Često su proizvodi za čišćenje dječje kože parfumirani, no stavljaju se manje količine provjerenih mirisnih sastojaka, za razliku od količine i vrsta koje se stavljaju kod parfema. Često se mogu pronaći citral - smjesa prirodnih spojeva ugodna mirisa, geraniol iz ruže, citronelol iz geranija i slični.

Budući da bi prečesto pranje moglo dovesti do isušivanja kože i tjemena, prisutne su tvari poput glicerola, uree, proteina iz pšenice i soje te mnoge druge. 

Glicerol za glatku kožu

Zajednička im je uloga vlažiti kožu te pomagati pri zadržavanju vlage u koži i na njezinoj površini. U dječjim gelovima mogu se pronaći i tvari iz biljaka poput aloe vere te različita biljna ulja koja njeguju i štite dječju kožu. Takve tvari najčešće sadrže vitamin E. 

ČAROBNO Snalažljivi tata otkrio je kako uspava sina u manje od minute

Glicerol je među najpoznatijim tvarima u kozmetičkoj industriji. Sastavni je dio spojeva koji izgrađuju biološke membrane te masti i ulja, a povećava vlažnost i glatkoću kože. 

Paziti na sluznice

Čest i dragocjen sastojak je i pantenol koji se u organizmu pretvara u vitamin B5. Osim što je izvrstan ovlaživač, može ubrzati zacjeljivanje rana, primjerice kod nadražene kože. 

U proizvodima za pranje dječje kože i kose, čije smo deklaracije analizirali, nema konzervansa iz reda kontroverznih parabena. Proizvodi namijenjeni higijeni djece u pravilu su blaži po sastavu nego oni za pranje odraslih, no treba se držati preporuke proizvođača o njihovu korištenju. Svakako treba izbjegavati dodir sa sluznicama te paziti na temperaturu vode, trajanje pranja i količinu gela koji se upotrebljava. 

X KROMOSOMI Za inteligenciju djece i navike u spavanju 'krivi' su geni majke

Dobri su i za odrasle

Iako su ovi preparati namijenjeni za svakodnevno korištenje, većina stručnjaka iz područja dermatologije tvrdi da u pranju ne treba pretjerivati. Dječja je koža iznimno osjetljiva, tanja je nego koža odraslih i sklonija isušivanju. 

Pri proizvodnji dječjih gelova za pranje naglasak je na smanjenom broju sastojaka. To se odnosi i na broj i vrstu mirisnih sastojaka te na vrste konzervansa koji sprečavaju kvarenje dječjih gelova za tuširanje. Ove proizvode bez straha mogu koristiti i odrasli. 

 

VIDI OVO: KVIZ - KOLIKO SI ZLOČEST

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message