Lifestyle

Komentari 0

Multipla skleroza udvostručila se kod žena u zadnjih 60 g.

Multipla skleroza udvostručila se kod žena u zadnjih 60 g.

Prije 60 godina omjer muškaraca i žena oboljelih od ove bolesti bio je podjednak, no sada ima dvostruko više žena i stručnjaci smatraju kako je za to kriva genetika

Pacijentice s multiplom sklerozom češće su nositelji gena za tu bolest nego muški pacijenti, pokazala je britanska studija. Znanstvenici su analizirali preko 7000 DNK uzoraka ljudi te otkrili kako žene taj gen češće i prenose svojim ženskim, nego muškim potomcima. Zbog toga je, smatraju liječnici, danas dvostruko više žena nego muškaraca s ovom opakom bolesti.

Prijašnja je studija o multiploj sklerozi pokazala da je 1950-ih omjer bolesnika oba spola bio podjednak. No posljednji podaci pokazuju da se broj pacijentica udvostručio u odnosu na muškarce.

- Veliko povećanje broja oboljelih žena u relativno kratkom vremenskom razdoblju može se objasniti jedino genetskim faktorima i rizicima - tvrdi autor istraživanja, profesor George Ebers sa Sveučilišta Oxford.

Nepoznati uzroci

Razlozi nastanka ove ozbiljne bolesti su nepoznati. Smatra se kako ju uzrokuje kombinacija čimbenika iz okoliša, genetika te izloženost organizma virusima i bakterijama. Članovi udruge oboljelih smatraju kako će se ovim otkrićem pomoći otkriti tko bi mogao oboljeti, te na vrijeme dati terapiju kako bi se zaustavio napredak bolesti.  

Najčitaniji članci