Obavijesti

Lifestyle

Komentari 76

Ginekolozi upozorili: Tange su krive za česte ženske infekcije

Ginekolozi upozorili: Tange su krive za česte ženske infekcije
1

Nosite pamučno donje rublje, tuširanje intimnog područja dva puta na dan neka vam postane ritual, no rodnicu nemojte ispirati iznutra jer ima sposobnost "samočišćenja"

VIDEO

U intimnoj higijeni žene bitnu ulogu ima pravilan odabir donjeg rublja, a nošenje sintetskog donjeg rublja osnovna je greška po tom pitanju, upozoravaju dr. Maryna Kharchenko i dr. Nermin Karahasan, ginekolozi Poliklinike VERITAS.

- Donje rublje mora biti od prirodnih materijala, da diše i upija vlagu, a idealan materijal je pamuk jer dobro upija vlagu i prohodan je za zrak. Sintetski materijali, suprotno, potiču razvoj idealne okoline za razvoj bakterija i podražaja kože - objašnjava dr. Kharchenko. Ističe da nošenje tanga gaćica često negativno utječe na prirodnu floru rodnice i intimno zdravlje. Zbog svoje specifičnosti potiču širenje bakterija iz analnog područja i debelog crijeva u rodnicu, objašnjava.

- Zbog fiziološke građe ženskog tijela, bakterije koje se nalaze u crijevima mogu lako doći do rodnice i izazvati različite bolesti. Osim nenošenja tangi, ovaj problem lako je izbjeći i tako da kod korištenja toaletnog papira smjer brisanja bude sprijeda prema straga, tj. prema analnom otvoru - kaže dr. Karahasan.

Dodaje da redovito tuširanje ili barem tuširanje intimnog područja dva puta dnevno mora postati obavezni svakodnevni ritual.

- Idealno je ako se intimno područje opere vodom nakon svake nužde, a za to mogu poslužiti i vlažne maramice za intimnu njegu. Osim toga, potrebno se otuširati prije i nakon svakog spolnog odnosa - upozorava dr. Karahasan. Dodaje da kod odabira sredstava za intimnu njegu treba paziti na njihov pH.

- Budući da je normalni pH rodnice kiseo, preporuka je birati sredstva s neutralnim ili, još bolje, niskim pH. Ta sredstva ne kvare normalnu floru rodnice koja štiti od loših učinka vanjskih faktora - objašnjava dr. Kharchenko.

Kad je u pitanju rodnica, ona ima svoju fiziološku mikrofloru i lokalni imunitet te ima mogućnost “samočišćenja”, objašnjava.
- Pranje rodnice, bilo uz pomoć irigatora ili sapunom, s prstima kao dio kućne higijene uopće nije preporučljivo jer narušava prirodnu floru i ubija ‘zdrave’ bakterije koje imaju zaštitnu funkciju i podržavaju niski pH rodnice. Naravno da kod promijenjene flore češće dolazi do bakterijskih vaginoza ili drugih upalnih promjena - kaže dr. Karahasan. Stoga, kod ispiranja sapunom uz pomoć tuša nije preporučljivo da se mlaz vode širi prema ili u rodnicu, dostatno je nježno isprati sredstvo za intimnu njegu s vanjskog spolovila.

Irigator bi se pak trebao koristi isključivo u terapijske svrhe, upozorava dr. Karahasan.
- Ručnik bi se trebao mijenjati svaka dva do tri dana. Osim toga, nakon svakog tuširanja mora se osušiti. Ručnik mora biti od mekog prirodnog materijala koji nježno, ali dobro osuši kožu - kaže dr. Kharchenko. Dodaje da pijenje dostatne količine vode smanjuje učestalost uroginetalnih infekcija. Potrebno je piti oko dvije litre dnevno.

Znakovi upale

Upale mokraćnog mjehura praćene su čestim mokrenjem manjih količina urina. Mokrenje je bolno i praćeno peckanjem. Uz upalu se javlja i nenadana i neodgodiva potreba za mokrenjem te jaka bol iznad pubične kosti.

"Ne" spužvama

Koža intimnog područja je vrlo tanka i osjetljiva pa korištenje spužvi i rukavica nije preporučljivo jer može oštetiti kožu i unijeti infekcije kroz ranice. Dovoljno je koristiti sredstvo za intimnu higijenu uz pomoć dlanova te ga dobro isprati vodom.

"Da" depiliranju

Depiliranje je u suvremenom društvu već davno postalo dio intimne higijene. Dlake na intimnom području su podloga za rast i razvoj bakterija te zahtijevaju češće pranje i higijenu, stoga depiliranje olakšava suvremenoj ženi održavanje higijene intimnog područja, kaže dr. Nermin Karahasan.

Nakon brijanja

Jedino na što trebate pripaziti kod depiliranja je da je nekoliko dana nakon depiliranja ili brijanja preporučljivo izbjegavati spolne odnose zbog nastalih mikrooštećenja kože intimnog područja, upozorava dr. Kharchenko.

Suhi kupaći

Izbjegavajte dugo nošenje mokrog kupaćeg kostima jer može uzrokovati upalu mokraćnog mjehura i bubrega. Vlažna okolina idealna je za rast i razmnožavanje bakterija, pa mijenjajte badić odmah nakon izlaska iz vode.

Jedite voće, povrće, jogurte i cjelovite žitarice

Prehrana ima veliki utjecaj na vaginalnu mikrofloru. Pretjerano konzumiranje slatkog i tjestenine remeti mikrofloru. Stoga je radi podržavanja normalne mikroflore korisno jesti dostatnu količinu voća, povrća, jogurta i cjelovitih žitarica. Isto tako, treba smanjiti količinu alkohola, kažu ginekolozi Kharchenko i Karahasan.

Tijekom menstruacije ne kupajte se u kadi

Tijekom menstruacije povećana je osjetljivost organizma prema infekcijama. U tom periodu nije preporučljivo kupanje u kadi nego samo tuširanje, a ne preporučuju se ni spolni odnosi, upozorava dr. Kharchenko.

Uložak ili tampon mijenjajte svaka tri do četiri sata

Pozornost treba biti okrenuta pravilnom odabiru tampona ili uložaka, ovisno o obilnosti same menstruacije. Uložak ili tampon obavezno mijenjajte svaka tri do četiri sata radi sprečavanja infekcija, kaže dr. Karahasan.

Često mijenjajte dnevne uloške zbog upala

Dnevne uloške neophodno je mijenjati svaka tri do četiri sata, tada oni znatno olakšavaju intimnu njegu, ali u slučaju duljeg korištenja stvara se podloga za rast i razvoj bakterija što uzrokuje upale i iritacije.

Najprihvatljiviji su lubrikanti na bazi vode

Na tržištu postoje lubrikanti na bazi vode, ulja i silikona. S higijenskog stajališta lubrikanti na bazi vode su najprihvatljiviji jer ne sadrže glicerin te samim time ne mijenjaju pH i mikrofloru rodnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje