Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

GMO gljive s DNK-om pauka uništavaju komarce malaričare

Spore gljiva znanstvenici su pomiješali s uljem sezama te su ih potom 'posuli' po platnenim plahtama. Komarci su morali na njih sletjeti da bi bili izloženi djelovanju otrovne gljive

Foto: 123RF
8 komentara

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Maryland i s Instituta IRSS u Burkini Fasso otkrili su da gljiva Metarhizium pingshaense nakon genetske modifikacije uspješno ubija komarce koji prenose malariju.

Dok su tražili alternativnu metodu za uništavanje zaraznih krvopija, američki su znanstvenici ustanovili da komarci ugibaju u kontaktu sa sporama gljiva u koje su usađeni geni jedne vrste australskoga otrovnog pauka.

Osim što je to odlična vijest u mogućem suzbijanju ove bolesti, dobra vijest je i to što se time ne remeti život pčela i ostalih kukaca, tako barem tvrde znanstvenici. Kažu da im nije cilj uništiti sve komarce već pomoći u zaustavljanju širenja malarije. U svijetu je svake godine zabilježeno oko 219 milijuna slučajeva zaraze ovom bolešću, a od nje umre oko 400.000 ljudi godišnje.

DOBRE VIJESTI IZ ZNANOSTI Sve smo bliže cjepivu protiv šarlaha i streptokoknih bolesti

Genetski modificirana gljiva Metarhizium pingshaensei otprije je poznata kao prirodni ubojica komaraca anohela, koji prenose malariju. Spoznavši da gljive često ne sadrže dovoljnu količinu toksina za učinkovito ubijanje insekata, znanstvenici su u njih ubacili gene otrovnoga australskog pauka.

Foto: Dreamstime

Laboratorijski testovi su pokazali da genetski modificirana gljiva brže ubija insekte te da je potrebno manje gljivičnih spora kako bi se posao uspješno obavio. Idući je korak bio testirati gljive u što prirodnijim uvjetima, pojasnio je profesor Raymond St Leger sa Sveučilišta Maryland.

U Burkini Fasso podignuli su umjetno selo površine 6500 četvornih metara s biljkama, kolibama, vodom i hranom za komarce. Zaštitili su ga dvostrukim slojem mreže protiv ovih insekata.

Potom su spore gljiva pomiješali s uljem sezama pa ih 'posuli' po platnenim plahtama. Komarci su morali na njih sletjeti da bi bili izloženi djelovanju otrovne gljive. Istraživači su eksperimente započeli sa 1500 komaraca.

NASA ALARMANTNA SITUACIJA Znanstvenici zabrinuti: Razina mora raste brže no očekivano

Nakon samo 45 dana ostalo je tek 13 komaraca, što je nedovoljno za njihovu reprodukciju. Rezultati istraživanja pokazali su da se približno 75 posto divljih komaraca otpornih na insekticide, koji su pušteni u okoliš, zarazilo genetski modificiranom gljivom, a to je pak uzrokovalo kolaps populacije - i to u svega mjesec i pol, što je sjajan rezultat, prenosi news-medical.net.

- Genetski modificirana gljiva vrlo je brzo smanjila populaciju komaraca - rekao je dr. Brian Lovett sa Sveučilišta Maryland. 

Testiranja su pokazala i da je djelovanje gljive bilo kobno samo za ovu vrstu komaraca te da nije utjecalo na ostale insekte, poput primjerice pčela.

- Cilj tehnologije koju smo osmislili nije izumiranje komaraca, već sprečavanje širenja malarije u ugroženim područjima - istaknuo je Lovett, dodavši da u borbi protiv malarije trebamo nove metode jer su komarci sve otporniji na brojne insekticide.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je broj slučajeva zaraze malarijom u deset afričkih zemalja najpogođenijih ovom pošašću u stalnome porastu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message