Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Godinu dana koža joj je gorjela i ljuskala se - sve zbog steroida

Godinu dana koža joj je gorjela i ljuskala se - sve zbog steroida
1

"Nakon što sam prestala uzimati terapiju steroidima bilo je neizdrživo. Oči su mi natekle, a crvenilo koje je peklo zahvatilo je cijelo tijelo - osjećala sam se kao ljudska rajčica"

VIDEO

Briana Banos, 27, s Floride bolovala je od ekcema i za terapiju je koristila topijske steroide. Međutim, svaki put kad bi se vratila s tretmana imala je osjećaj da joj koža gori, a osip bi se raširio po cijelom tijelu. Kako bi spriječila ekceme koristila je kreme na bazi topijskih steroida, antibiotike, antifungalnu terapiju te antihistamine pune tri i pol godine, piše Daily Mail.

- Napravila sam nekoliko testova i ispostavilo se da steroidi uzrokuju te stravične reakcije - ispričala je. 
Odlučila je prestati uzimati svu terapiju na bazi steroida. Punih godinu dana trajala je njezina bitka s oporavkom. Tijelo joj se doslovno cijelo ljuštilo. Bilo je trenutaka kada se morala cijela zamotati kako mrtva koža ne bi non stop spadala s nje. Svaki dan je morala mijenjati plahte. 

- Nakon što sam prestala uzimati terapiju bilo je neizdrživo. Oči su mi natekle, a crvenilo koje je peklo mi je zahvatilo cijelo tijelo - osjećala sam se kao ljudska rajčica - opisala je Briana. 

Čak je i kosu obrijala jer joj je stalno ispadala budući da joj se i tjeme počelo ljuskati. Sada je bolje, koža joj se oporavila za 80 posto i tek povremeno se javi pokoje crvenilo. Briana je prestala koristiti steroide u siječnju prošle godine. Njena koža doslovno je doživjela šok jer je predugo koristila steroide bez pauze. Prestala je i raditi jer joj je koža bila sva u ljuskicama, a gotovo cijelu godinu nije ni izlazila iz kuće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


- Limfni čvorovi su mi bili otekli, tijelo je jako loše reguliralo temperaturu i većinu dana provela sam sjedeći na sofi. Izlazak iz kuće mi je poprilično teško padao jer bi ljudi buljili u mene pa čak i komentirali. Jednom me je netko pitao da li prolazim kroz kemoterapiju - ispričala je.

Briana je promjene počela doživljavati tek osam mjeseci nakon što je prestala koristiti terapiju. U prvih sedam mjeseci skupila je mrtve kože dovoljno da napuni dvije staklenke.  

Njena koža prije i dva mjeseca nakon što je prestala uzimati steroide:


To je sindrom crvene kože ili reakcija na prestanak korištenja steroida

Stanje kroz koje je Briana prolazila godinu dana zove se Sindrom crvene kože, ovisnost o topijskim steroidima ili povlačenje topijski steroida. Oni se pak još zovu topijski kortikosteroidi, glukokortikosteroidi i kortizon i ima ih u svim oblicima - kremama, uljima, gelovima i losionima. Neki se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, a neki na recept.

Obično su topijski steroidi djelotvorni određeni vremenski period, a najveći je problem ako se reakciju na njih zamijeni s pogoršanjem ekcema. Neće svi koji koriste te kreme razviti ovaj sindrom. Za sada je napoznato zašto nekima koža reagira na terapiju steroidima na ovaj način, a zašto neki nemaju nikakve reakcije. 

Ovako danas izgleda Briana:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom