Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Golfska struja najslabija u više od 1000 godina i dodatno će slabiti, kažu stručnjaci

Golfska struja najslabija u više od 1000 godina i dodatno će slabiti, upozoravaju stručnjaci

Stručnjaci su utvrdili da bi usporavanje Golfske struje moglo dovesti do toga da zime u sjevernoj Europi postanu hladnije, a razina mora duž SAD-a opasno poraste i ugrozi opstanak ljudi na tom području

VIDEO

Topla oceanska struja koja sjevernu Europu održava nastanjivom slabija je nego bilo kada u prethodnih tisuću godina, pokazuju sedimenti i jezgre leda. Nalaz povećava vjerojatnost da će struja dodatno oslabiti, s katastrofalnim implikacijama za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, te lošim vijestima za mnoga druga mjesta, ističu na portalu IFL Science.   

POGLEDAJTE VIDEO: Greta je dio života posvetila borbi za spas Zemlje 

Pokretanje videa...

01:44

Tisućama godina Sjevernoatlantska meridijanska obrtajna struja (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC), poznatija kao Golfski tok, ili Golfska struja, kontrolira klimu sjeverne Europe. Prije toga, gotovo potpuno ugašeni AMOC prije 12.000 godina smatra se glavnim osumnjičenim za povratak ledenjačkim uvjetima pod nazivom Mlađi Dryas, kada je svijet nakratko zaronio u ledeno doba, koje je nedavno napustio.

Oceanografi su raspravljali o tome kako se nedavno slabljenje tople oceanske struje uspoređuje s prošlim kretanjima te procjenjivali je li riječ o slučajnom padu  ili početku zastrašujućeg trenda. Profesor Stefan Rahmstorf s Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih utjecaja okupio je više vrsta dokaza o snazi ​​Golfske struje od 400. godine.

Back view asian businessman looking dry land effect of the clima

- Sustav Golfske struje djeluje poput divovske pokretne trake koja prenosi toplu površinsku vodu s ekvatora prema sjeveru i šalje hladnu duboku vodu s niskim salinitetom natrag prema jugu. Pomiče gotovo 20 milijuna kubika vode u sekundi, gotovo stotinu puta više od toka Amazone  - rekao je Rahmstof u izjavi. Izravna mjerenja snage sustava nedavni su fenomen, ali znamo da je oslabio za 15 posto od sredine 20. stoljeća. Ipak, podaci iz oceanskih sedimenata, ledene jezgre, koralja, pa čak i prstenova drveća mogu pružiti pokazatelj njegove snage u ranijim vremenima, kaže. 

Sastavljajući podatke o njima, Rahmstorf i koautori zaključuju u časopisu Nature Geoscience da je priča jasna: Golfska struja nije bila ovako slaba barem zadnjih 1600 godina.

AMOC pokreće gusta slana voda koja tone u sjevernom Atlantiku. Lakša slatka voda remeti taj proces. Strahuje se da će suvišne kiše ili otapanje leda iz okolnih područja biti dovoljne da ometaju i dovedu do zaustavljanja cijelog procesa.

Sjeverna Europa je klimatska anomalija. Nigdje drugdje na svijetu nisu tako pogodni uvjeti za ljudski opstanak toliko daleko od ekvatora. Kad je Jacques Cartier istraživao obalu Labradora, napisao je da je riječ o 'zemlji koju je Bog dao Kainu, da ga kazni zbog ubojstva Abela'. Ipak geografske širine koje je istraživao bile su jedva sjeverno od njegove rodne Bretanje. Trebala su proći stoljeća prije nego što su oceanografi shvatili da je Golfski tok taj koji je učinio razliku, spasivši Cartierovu domovinu, zajedno s Britanijom i Skandinavijom, od arktičkih zima.

FILE PHOTO: Climate activists Lesley Butler and Rob Bell "sunbathe" on the edge of a frozen fjord in the Norwegian Arctic town of Longyearbyen

Ako se Golfska struja, zamrznut će Europu, što je proces ubrzan tisuću puta i bio je osnova za film katastrofe The Day After Tomorrow. U međuvremenu, nakupina vode koja trenutno odlazi na sjever ubrzat će porast razine mora duž američke istočne obale, ubrzavajući utapanje Floride, kaže Rahmstorf. 

Njegova  otkrića dolaze istog tjedna kada bi objava modela koja pokazuje brzinu promjene slatke vode koja ulazi u sjeverni Atlantik mogla dovesti do toga da se shvatimo da je rizik s kojim se suočavamo veći nego što mislimo, jer bi brzina topljenja grenlandskog leda izazvana toplinom mogla biti dovoljna da djeluje kao vrlo nepoželjan okidač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam