Obavijesti

Lifestyle

Komentari 91

Gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i depresije

Gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i depresije

Tinkturu protiv depresije pripremite od 20 g svježe osušenih cvjetova. Prelijte sa 100 ml 70 postotnog alkohola. Pustite da odstoji najmanje dva tjedna i procijedite. Dva do tri puta na dan uzima se 20 do 30 kapi

VIDEO

Ljekoviti učinak gospine trave pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu koji je zaslužan za protuupalno, umirujuće i regenerirajuće djelovanje biljke i svih njenih sastojaka. Gospina trava (Hypericum perforatum) poznata je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često rabi kod bolesti s vrućicom, jetrenih i žučnih tegoba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

Ipak, najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije. Kliničkim je ispitivanjima potvrđen utjecaj gospine trave na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano te se nakon dva tjedna primjećuju promjene. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i u djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom, a preporučuje se i ženama u menopauzi. Protiv depresije može se koristiti kao čaj ili tinktura. Kantarion je biljno ulje crvene boje dobiveno namakanjem cvijeta gospine trave (Hipericum perforatum) u djevičanskom maslinovom ili nekom drugom, hladno prešanom ulju.

Muškatni oraščić: Dokazano će vam popraviti raspoloženje
Muškatni oraščić: Dokazano će vam popraviti raspoloženje

Kantarionovo ulje smatra se gotovo čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi cijeli niz simptoma - od kožnih tegoba poput akni, ožiljaka, opeklina od sunca, preko blage depresije do ginekoloških smetnji. Stoga je bočicu kvalitetnog kantarionova ulja dobro imati u svakoj kućnoj ljekarni.

Poslužit će za njegu kože, kose, te kao podloga za masažu i za njegu i masažu novorođenčadi. Regenerira kožu i hidratizira, smiruje upalne procese na koži (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitisi), ublažava ožiljke te djeluje protuupalno. 

Među ostalim koristima, kantarionovo ulje pomoći će vam i za umorna stopala poslije naporna dana. Za masažu pripremite deset ml kantarionova ulja (oko jedne velike žlice), pet kapi paprene metvice i pet kapi prave lavande. Utrljajte mješavinu u stopala nakon tople kupke, lezite i podignite ih na povišeno. Priuštite si 30 minuta odmora. Kako je upravo srpanj najbolji za branje gospine trave, u šetnji obratite pozornost na čarobne zlatne cvjetiće.

Za ublažavanje simptoma depresije 

Tinkturu protiv depresije pripremite od 20 g svježe osušenih cvjetova. Prelijte sa 100 ml 70 postotnog alkohola. Pustite da odstoji najmanje dva tjedna i procijedite. Dva do tri puta na dan uzima se 20 do 30 kapi u pola čaše vode. Kura treba trajati četiri do šest tjedana, no prije korištenja svakako se posavjetujte sa svojim  liječnikom, te sa stručnom osobom, posebno ako imate težih problema s anksioznošću. 

Pazite na ovih 10 simptoma: Oni signaliziraju da nešto ne štima
Pazite na ovih 10 simptoma: Oni signaliziraju da nešto ne štima

Za čaj protiv depresije jednu do dvije žličice suhe gospine trave ostavite da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i navečer popijte po šalicu čaja. Za što bolje rezultate čaj treba piti četiri do šest tjedana za redom. Važno je istaknuti kako trudnice ne smiju piti čaj od gospine trave.  Bilje berite na livadama i u prirodi što manje izloženim ispušnim plinovima automobila i drugim zagađenjima.

Trudnice, oprez, ne smijete piti čaj od gospine trave

Gospina trava, posebno njezino ulje, u velikim količinama može biti otrovna. Stoga je za trudnice najbolje da izbjegavaju napitke od gospine trave, iako im kantarionovo ulje zbog male koncentracije neće štetiti.

Dobar je kod dekubitusa i za smanjenje ožiljaka

Kantarionovo ulje je odlično za sprečavanje stvaranja rana bolesnicima koji stalno leže. Zavoj s uljem stavlja se na najosjetljivija mjesta poput leđa i potrebno ga je mijenjati nekoliko puta na dan. Iako se ne smije stavljati na otvorene rane, kantarion će vrlo blagotvorno pomoći pri ublažavanju ozljeda koje teško zacjeljuju te ožiljaka.

Potaknite cirkulaciju i smanjite strije

Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu. Povoljno djeluje na cirkulaciju, a u ovom obliku mogu ga koristiti i trudnice, primjerice za tretman strija. Bit će i dobra podloga za masažu beba, posebno ako im je nadražena koža.

Oslobodite se ‘ženskih’ tegoba i gljivica

Ako vas muče gljivice u rodnici, umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u rodnicu neka stoji nekoliko sati. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta.

Na čemu ste zahvalni? Evo kako nam zahvalnost mijenja život
Na čemu ste zahvalni? Evo kako nam zahvalnost mijenja život

Priredite svoju bočicu ulja

Napunite čistu staklenku cvijetom gospine trave koji ste prethodno prosušili na čistoj plahti (cvijet ne smije biti presuh). Prelijte cvijet biljnim uljem (maslinovim ili drugim hladnoprešanim) do vrha staklenke. Stavite posudu na svijetlo mjesto i ostavite mjesec dana. Nakon toga procijedite ulje i spremite u čistu ambalažu.

Licu priuštite mirisni i osvježavajući tretman

Hranjivu masku za lice napravit ćete lako i brzo, a pritom nije zahtjevna za novčanik. U čašu hladnoga čvrstog jogurta dodajte veliku žlicu kantariona i dobro promiješajte. Mješavinu jogurta i kantariona nanesite na lice, vrat i dekolte te na crvene dijelove tijela (ako ste se izlagali suncu). Ostavite da djeluje pola sata pa isperite mlakom vodom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam